Drossel - інтернет автозапчастин в Україні
066 386-22-66
098 022-44-00
093 044-66-44
Наприклад: біксенонові лінзи
0
0
0

Що таке допуски моторної оливи і для чого вони потрібні

15.03.2015
Крім розглянутих раніше класифікацій моторної оливи по ILSAC, API і ACEA, стандартизації по вязкістним параметрам SAE, існують вузькоспеціалізовані допуски моторної оливи. Це стандарт якості змащувальної речовини, затверджений виробником конкретної моделі двигуна. У виробників авто є власна думка про якість моторних олив, тому масштабні компанії з виробництва автомобілів пред'являють свої вимоги до цієї продукції. Допуск виробника мотора визначає оптимальні параметри, які є обов'язковими при використанні конкретної автооливи. Допуски престижних світових компаній з виготовлення двигунів несуть набагато більше інформації, ніж присвоєне виробником оливи маркування відповідності існуючих класифікацій. Якщо товар має допуск до використання в двигунах відомих брендів, значить, він пройшов складний шлях випробувань і перевірок. Ініціювати отримання допусків природно повинні фірми-виробники олив.
 
Алгоритм присвоєння допуску автооливі:
  • оформлення заявки виробником оливи на тестування своєї продукції конкретним автовиробником;
  • проведення ретельних аналізів, тестів, випробувань (оплата за дані процеси лягає на плечі виробника моторної оливи);
  • порівняння досягнутих результатів з вимогами виробника двигуна;
  • видача сертифіката відповідності.
 
Складна процедура тестування оливи необхідна для того, щоб виробник двигуна переконався, що вибрана моторна олива має необхідні параметри і властивості для коректної роботи двигуна, що вона повністю відповідає вимогам. Тільки документальне підтвердження придатності оливи до експлуатації в двигуні обраного виробника є ґрунтовною причиною оформлення етикетки відповідними написами. Тільки після вручення сертифікату виробник оливи може вказувати допуск на стікері каністри з лдивою, на офіційних сайтах і в супутній документації. Якщо на етикетці немає інформації про те, чи сертифікована олива з яких-небудь допусків, краще не ризикувати і знайти каністру з зазначеними даними. Відомі виробники олив обов'язково проходять дану сертифікацію, оскільки дорожать репутацією і своїми клієнтами.
 

Для чого потрібні допуски моторних олив?

 
Вони розроблені для спрощення процедури вибору моторної оливи. Існує безліч видів даної речовини з різними пакетами присадок. Вибір автомобіліста ускладнюється, невідомо, як додаткові компоненти оливи вплинуть на деталі двигуна. А хто як не виробник двигуна краще знає внутрішню будову свого винаходу? Характеристики та властивості оливи навіть в рамках однієї категорії якості і класу в'язкості можуть значно відрізнятися (різні пакети присадок, процентне співвідношення антикорозійних речовин перевищує антифрикційні препарати і т.д.). Точно також і двигуни мають безліч відмінностей, як всередині одного модельного ряду різних виробників, так і серед винаходів однієї компанії. Щоб гарантувати, що певна моторна олива повністю відповідає вимогам і параметрам, які виробник двигуна вважає обов'язковими для стабільної експлуатації мотора, потрібні допуски оливи.
 
Якщо моторна олива пройшла сертифікацію і отримала допуск конкретного виробника моторів, автомобіліст може підібрати ідеальну оливу для власного транспортного засобу. Скомбінувавши потрібні характеристики оливи, перераховані в сервісній книжці, і допуск виробника можна не сумніваючись купувати конкретний вид оливи і не боятися, що деталі двигуна будуть зношуватися від недостатнього змащення або руйнуватися під впливом невідповідних агресивних присадок. Не потрібно губитися в здогадах, оливу якого виробника вибрати, купувати варто ту, яку схвалив автовиробник. Тільки позитивний результат відповідності оригінальним вимогам виробників авто дає право постачальникам оливи наносити на банки з продукцією певні специфікації. Автовиробник в свою чергу публікує списки допущених олив. Про допуски на конкретну змащувальну речовину можна дізнатися в Інтернеті.
 
Довіра великих компаній з виробництва авто заслужити непросто, тому жоден виробник оливи не забуде вказати на етикетці їх допуски. Якщо позначок на банках з оливою немає, залиште їх, не ризикуйте безпекою двигуна. Якщо ж на етикетці є відповідний запис - сміливо купуйте оливу і не переживайте, вона 100% сумісна з двигуном вашого авто.
 
Виробники двигунів модернізують існуючі моделі винаходів, виготовляють новітні конструкції з посиленими вимогами до мотору і паливної системи. Часто розвиток автопромисловості йде інтенсивніше, ніж проводяться міжнародні сертифікації моторних олив. Не чекаючи цього процесу, автовиробники самостійно пред'являють жорсткі вимоги і прохідні критерії до мастильних матеріалів, заявляють про оригінальні методи тестування олив. Цим компенсується часовий розрив між повільним прийняттям міжнародних специфікацій і стандартів на оливи і стрімким удосконаленням конструкції моторів.
 
Пам'ятайте, тільки доцільне використання моторної оливи, повністю задовольняє висунуті вимоги виробника, гарантує коректну роботу і тривалу придатність двигуна. Адже один тип оливи може ідеально функціонувати в двигуні одного виробництва, але повністю зруйнувати деталі іншого аналогічного пристрою. Потрібно керуватися допусками виробників, щоб вибрати оливу, яка утворює на деталях, що труться плівку оптимальної товщини. Тільки правильний вибір змащення дозволить запобігти перегріву поршневої групи, внаслідок швидке зношування двигуна.



Читати інші статьи...

Відгуки
Для цієї публікації ніхто не залишив відгук.
Залишити свій відгук

Напишіть свій відгук або поставте запитання щодо цієї публікації:

Я хочу:

Скасувати

ім'я:

Email:

Текст:

Оцінка:

Код:

Дивіться також
Автозапчастини
Автозвук та електроніка
Автокилимки
Автономні джерела живлення
Автосвітло
Автотовари
Аксесуари
Апарати високого тиску і аксесуари
Багажні системи
В багажник
В гараж
Детейлінг та догляд
Дім та кемпінг
Електроінструменти
Ксенон 24V (9-32V)
Меблі для кемпінгу
Мотоциклетна програма
Оливи та хімія
Охоронні системи
Паркувальні системи
Ручний інструмент
Термопродукція
Тюнінг
Чохли та накидки
Штатні магнітоли
Вгору
У вашому кошику
Корзина пуста