Drossel - інтернет автозапчастин в Україні
066 386-22-66
098 022-44-00
093 044-66-44
Наприклад: біксенонові лінзи
0
0
0

Яка олива густіша: 10w40 або 15w40?

26.01.2023
Двигун – це серце будь-якого автомобіля. Його нормальна робота неможлива без якісної оливи. До вибору останньої ми рекомендуємо підходити з особливою відповідальністю. Адже вона не тільки збільшує термін служби мотора, а й дозволяє йому набагато ефективніше працювати, знижує витрату палива, перешкоджає зношуванню різноманітних елементів.

Різним двигунам потрібні різні оливи. У цій статті ми розберемо, в чому відмінності найпопулярніших олив: 10w40 та 15w40. Дізнаємося, яка з них густіша, і визначимо, якому виду варто віддавати перевагу в тих чи інших випадках.


 

Моторна олива 10W-40 та її особливості


Моторна олива 10w40 є однією з найпоширеніших на вітчизняному ринку. Це універсальний продукт, який застосовується для різних двигунів та ефективно захищає від зносу різноманітних деталей. Підходить для використання у будь-яку пору року.

10в40 – продукт напівсинтетичного походження. Серед його ключових переваг:
  • не утворює велику кількість сажі;
  • помітно знижує втрати потужності двигуна;
  • відрізняється хорошою стійкістю до окислення;
  • запобігає утворенню відкладень у високо- та низькотемпературних умовах.

 

Моторна олива 15W-40 та її особливості


Моторна олива 15w40 є мінеральним продуктом. Вона виготовляється з мінеральної бази шляхом переробки сирого нафтопродукту. Додатково виробники додають в основу збалансований пакет присадок. Підходить як для легкового, так і для вантажного транспорту. Можна використовувати в будь-яких кліматичних умовах, крім Крайньої Півночі.

Основні переваги моторної оливи 15в40:
  • хороша стійкість до окислення;
  • високі антикорозійні та протизадирні властивості;
  • характеристики продукту зберігаються навіть за різкої зміни температури;
  • підвищені диспергуючі властивості допомагають утримувати нагар та забруднення в розчиненому стані.

 

Порівняння моторних олив 10w-40 та 15w-40


Насамперед хочемо ще раз звернути вашу увагу на те, що ці оливи є представниками двох абсолютно різних видів. 10w40 – напівсинтетичний продукт, який є сумішшю мінеральних та синтетичних олив. Він підходить для двигунів, що функціонують за умов підвищеної складності. 15w40 – мінеральна робоча рідина, яку одержують з очищеної сирої нафти. Вона набагато густіша за інші види, має меншу стійкість до високих температур та окислення.

Ще один важливий показник – в'язкість по SAE, що вказує на здатність оливи текти та одночасно з цим «прилипати» до поверхні силового агрегату. Вона якраз і зображується на каністрах у вигляді написів «10w40», «15w40» і т.д. Літера W означає «Winter», а здвоєний номер вказує на всесезонність рідини. 

У такому співвідношенні перші цифри дають інформацію про температуру безпечного пуску у зимовий сезон, а наступні – вказують на збереження працездатності оливи у високотемпературних зонах двигуна. Чим менше останні цифри, тим рідшою є консистенція.
На цьому зображенні ви можете побачити різницю між моторними оливами і тим, наскільки в'язкими вони можуть бути при температурі -20°C. Чим нижча густота, тим рідшим є продукт і тим сильніше він тече в холодну погоду. І навпаки, олива, у якої вищий ступінь густоти, має меншу текучість, що дозволяє підтримувати її тиск за високих температур. Новим двигунам краще підходять «легкі» оливи. Чим він старіший, тим густіша рідина повинна використовуватися для нього.
 

Як вибрати моторну оливу


Щоб вибрати оптимальну моторну оливу, автомобілісту потрібно враховувати декілька важливих факторів. Саме їх ми зараз і розберемо.
 

Марка автомобіля


Один із способів вибрати максимально підхожий продукт – ознайомитися з посібником з експлуатації або сервісною книжкою, де будуть вказані рекомендовані параметри моторної оливи. Відзначимо, що тут має враховуватися не конкретна марка чи модель транспортного засобу, а тип двигуна та КПП. В подальшому, виходячи з комплектації, буде змінюватися і сама олива.


 

Умови експлуатації авто


Спекотний або холодний клімат, їзда асфальтованими або ґрунтовими дорогами – вам необхідно подумати про умови, з якими зазвичай стикаєтеся в поїздках. Також нагадаємо ще раз про важливе правило: чим сильніші морози, тим рідшою має бути оливна рідина.
 

Стан силового агрегату


Ступінь зносу елементів двигуна – фактор, який варто обов'язково враховувати при виборі оливи. Чим сильніше зношені частини силового агрегату, що стикаються, тим більші проміжки між ними. Рідка олива в такому випадку буде просто витікати, а густіша навпаки – стане відмінним рішенням.


 

Висновок


Від моторної оливи залежить те, наскільки довго та ефективно пропрацює двигун. Тому кожен водій повинен розуміти, який продукт підходить для свого автомобіля. У даній статті ми дали базову інформацію про вибір моторних олив та розповіли, чим відрізняються між собою 10w40 і 15w40. Також радимо ознайомитися з іншими статтями на цю тему: «В'язкість моторної оливи (SAE)» та «Рейтинг моторних олив 10w40».

Швидко підібрати оливи та запчастини для ТО можна, клікнувши за цим посиланням:
Пропонуємо ознайомитися з широким асортиментом товарів у розділі «Автохімія» та купити для своєї машини все найнеобхідніше. У нашому інтернет-магазині Drossel ви зможете отримати професійну консультацію менеджерів та поділитись відгуками з іншими автовласниками. Гарантуємо доступні ціни та швидку доставку по всій території України.


Читати інші статьи...

Відгуки
Для цієї публікації ніхто не залишив відгук.
Залишити свій відгук

Напишіть свій відгук або поставте запитання щодо цієї публікації:

Я хочу:

Скасувати

ім'я:

Email:

Текст:

Оцінка:

Код:

Дивіться також
Автозапчастини
Автозвук та електроніка
Автокилимки
Автономні джерела живлення
Автосвітло
Автотовари
Аксесуари
Апарати високого тиску і аксесуари
Багажні системи
В багажник
В гараж
Детейлінг та догляд
Дім та кемпінг
Електроінструменти
Ксенон 24V (9-32V)
Меблі для кемпінгу
Мотоциклетна програма
Оливи та хімія
Охоронні системи
Паркувальні системи
Ручний інструмент
Термопродукція
Тюнінг
Чохли та накидки
Штатні магнітоли
Вгору
У вашому кошику
Корзина пуста