Drossel - інтернет автозапчастин в Україні
066 386-22-66
098 022-44-00
093 044-66-44
Наприклад: біксенонові лінзи
0
0
0

Конструкція поршня двигуна та ознаки його зносу

08.12.2021
Поршень ДВЗ представлений у вигляді елемента циліндричної форми, який сприяє перетворенню перепадів тиску газів в камері згоряння в енергію шатуна. Таким чином реалізується термодинамічний процес силового агрегату.
 

 

Про конструкцію поршня
 

Стандартний поршень двигуна має нескладну конструкцію, що складається з трьох основних елементів. Розглянемо кожен із них детальніше.

Днище

Днище необхідне для сприйняття газових сил і теплових навантажень, що виникають при згорянні паливоповітряної суміші. На форму впливають різні фактори. Наприклад, різновид мотора, особливості газообміну в циліндрі, розташування свічок запалювання та ін.

Поршні можуть бути з опуклим та увігнутим днищем. Перші мають підвищений рівень міцності, але функціонують у камері згоряння лінзовидної форми, що збільшує кількість механічних втрат. Другі – досить поширені вироби для дизельних та бензинових двигунів. Їхня основна проблема – схильність до утворення нагару.
 

 
Ущільнююча частина
 
Складається з поршневих кілець (два компресійних та одне маслозйомне).

Їхня головна задача – зробити так, щоб відпрацьовані гази не потрапили в картер мотора з камери згоряння. Форма кілець може бути абсолютно різною: конусоподібною, трапецієподібною, бочкоподібною. Для більшої ефективності та довговічності вони зміцнюються спеціальною сталевою вставкою.

Маслозйомні кільця виконують не менш важливу функцію: видаляють надлишки оливи та перешкоджають її проникненню в камеру згоряння. У деяких випадках вони додатково оснащуються пружинним розширювачем.
 
Напрямна частина
 
Напрямну частину поршня прийнято називати юбкою. Її внутрішня сторона містить припливи, де можна знайти отвір під поршневий палець (фіксується за допомогою спеціальних канавок). Нижня кромка юбки має буртик, що бере участь у механічній обробці та подгонці поршня.
 
Основна функція цієї частини – підтримка положення поршня та передача бічних зусиль на стінки циліндра.
 

Чому зношується поршень?
 

В процесі експлуатації поршень ДВЗ піддається механічним пошкодженням та поступовому зносу, про що свідчить:
  • збільшена витрата оливи та палива;
  • знижена потужність силового агрегату;
  • утворення нагару на свічках запалення;
  • поява синього диму із вихлопної труби;
  • нестабільна робота ДВЗ (особливо на холостих обертах).

 
Що стосується найбільш поширених проблем для поршневої групи, то спочатку варто виділити задираки і нагар, які з'являються на дні поршня. Це відбувається через те, що порушується процес згоряння, деформується / засмічується оливна форсунка або відбуваються проблеми під час роботи системи охолодження.
 
Ще одна можлива неприємність – сліди від ударів на днище, які вказують на занадто великий виступ поршня, неправильну посадку клапана, неправильно виставлені фази газорозподілу та непідходяще ущільнення ГБЦ.
 
Серед інших проблем поршневої групи:
  • оливний нагар на днищі (надлишок оливи в камері згоряння);
  • кавітація гільз (недостатнє охолодження, застосування непідходящого антифризу, помилки при посадці гільз циліндрів);
  • тріщини на днищі та в порожнині камери згоряння (помилки при монтажі, погане охолодження поршня та недостатня компресія в циліндрах).

Висновок
 

Кожному автомобілісту важливо стежити за тим, у якому стані знаходиться поршнева група двигуна. Якщо вам знадобився новий поршень ДВЗ, пропонуємо купити його в нашому інтернет-магазині Drossel. Швидко підібрати все необхідне для ТО можна, клікнувши за цим посиланням:
Тут кожен бажаючий знайде широкий асортимент автозапчастин за прийнятними цінами та зможе отримати професійну консультацію менеджерів. Актуальні відгуки інших покупців допоможуть швидше визначитися з вибором необхідного товару. Замовлення доставляються по всій території України!



Читати інші статьи...

Відгуки
Для цієї публікації ніхто не залишив відгук.
Залишити свій відгук

Напишіть свій відгук або поставте запитання щодо цієї публікації:

Я хочу:

Скасувати

ім'я:

Email:

Текст:

Оцінка:

Код:

Дивіться також
Автозапчастини
Автозвук та електроніка
Автокилимки
Автономні джерела живлення
Автосвітло
Автотовари
Аксесуари
Апарати високого тиску і аксесуари
Багажні системи
В багажник
В гараж
Детейлінг та догляд
Дім та кемпінг
Електроінструменти
Ксенон 24V (9-32V)
Меблі для кемпінгу
Мотоциклетна програма
Оливи та хімія
Охоронні системи
Паркувальні системи
Ручний інструмент
Термопродукція
Тюнінг
Чохли та накидки
Штатні магнітоли
Вгору
У вашому кошику
Корзина пуста