Drossel - інтернет автозапчастин в Україні
066 386-22-66
098 022-44-00
093 044-66-44
Наприклад: біксенонові лінзи
0
0
0

Навіщо потрібний і де знаходиться лямбда-зонд

15.11.2022
У конструкції автомобіля є багато деталей, без яких була б неможлива нормальна їзда. Однією з них є лямбда-зонд

Пропонуємо дізнатися, за які функції відповідає, як працює та де знаходиться лямбда-зонд.


 

Що таке лямбда-зонд?


Функціонування ДВЗ залежить від своєчасного займання палива та повітря. Важливо створити суміш у певних пропорціях. Інакше можна зіткнутися зі збідненою або збагаченою сумішшю, які однаково небезпечні для мотора. Наприклад, при збільшеній кількості кисню з'являються ривки при їзді та помітно падає потужність двигуна.

Лямбда-зонд є електронним датчиком, який вимірює склад продуктів згоряння (вихлопних газів), що утворюються під час роботи ДВЗ. Деталь фіксує кількість кисню на виході та передає отриману інформацію на головний комп'ютер. Останній вносить необхідні корективи і в результаті вдається отримати оптимальну по складу паливно-повітряну суміш.


Встановлюючи лямбда-зонд, ви отримуєте такі переваги:
  • знижений рівень шкідливих викидів;
  • підвищену продуктивність двигуна;
  • постійний контроль рівня кисню у вихлопних газах.

Принцип роботи


З питанням, навіщо потрібний лямбда-зонд, ми розібралися. Тепер пропонуємо дізнатись, як працює ця деталь.

Відразу зауважимо, що для коректного виміру їй потрібно нагрітися до температури 300 – 400°С. Тільки в таких умовах електроліт, що знаходиться в конструкції, отримує свою провідність. Принцип роботи датчика кисню ґрунтується на різниці потенціалів між шарами платини (електроди), які чутливі до кисню. Саме вона і виникає у процесі нагрівання електроліту.


При необхідності збільшити чутливість лямбда зонда (при запуску холодного мотора та зниженій температурі повітря) використовується примусовий підігрів. Для цього нагрівальний елемент, що знаходиться всередині датчика, підключається до автомобільної мережі.
 

Лямбда-зонд: де знаходиться?


Сьогодні допускається використання відразу декількох датчиків. У такому разі один встановлюються поруч з мотором. Він вкручується у випускний колектор і допомагає зчитувати інформацію про кількість кисню та шкідливі домішки у відпрацьованих газах ще до того, як ті очистяться каталітичним нейтралізатором.

Другий елемент фіксується під днищем авто. Його задача – визначити показники після каталізатора та відправити їх ЕБУ. Електроніка порівнює два джерела даних та з'ясовує різницю.


Зверніть увагу на наступне:
  • у старих автомобілях найчастіше використовується один нижній лямбда-зонд;
  • сучасні моделі (об'єм двигуна – 1 л, 6 л та більше) оснащені двома датчиками;
  • у машинах з подвійним вихлопом прийнято встановлювати три-чотири деталі (дві перед каталізатором і по одній на кожну трубу випускного колектора).

Лямбда-зонд та його види


Завдяки широкому асортименту запчастин, кожен автомобіліст зможе підібрати для своєї машини найбільш вдалий варіант цієї деталі. Отож, лямбда поділяється на такі види:
 

Цирконієвий лямбда-зонд


Виготовляється на металевій основі, має керамічний блок зі спеціальним напиленням на основі діоксиду цирконію. Зверху можна побачити невеликі платинові пластини, які виробляють електричний струм. Деталь починає працювати після нагрівання до 300-350°С. Викиди відпрацьованих газів проходять із зовнішнього боку керамічного елемента.


 

Титановий лямбда-зонд


Не генерує електричний струм. У порівнянні з цирконієвим датчиком, титановий зменшує свій опір, коли мотор багатий на паливо, і збільшує його при збідненій суміші. Робоча температура складає не нижче 700°С.
 

Широкосмуговий лямбда-зонд


Має більш складну конструкцію, ніж два попередні види. Показники при цьому набагато точніші. Зазначимо, що така деталь показує не просто відхилення від норми, а величину збіднення / збагачення суміші. Робоча температура – ​​не менше 600°С. У конструкції передбачено систему підігріву.


Перейти і швидко підібрати оливи та запчастини для ТО можна за цим лінком:
Якщо вам знадобилося купити новий лямбда-зонд, пропонуємо оформити замовлення в нашому інтернет-магазині Drossel. Тут ви знайдете якісні автозапчастини від перевірених виробників та з актуальними відгуками покупців. Гарантуємо доступні ціни, регулярне оновлення асортименту і професійну консультацію менеджерів. Швидка доставка здійснюється по всій території України.


Читати інші статьи...

Відгуки

18:33:41 02.12.2022

Оцінка 5
Полезная статья спасибо, было интересно
Розкрити
Відповісти
Залишити свій відгук

Напишіть свій відгук або поставте запитання щодо цієї публікації:

Я хочу:

Скасувати

ім'я:

Email:

Текст:

Оцінка:

Код:

Дивіться також
Автозапчастини
Автозвук та електроніка
Автокилимки
Автономні джерела живлення
Автосвітло
Автотовари
Аксесуари
Апарати високого тиску і аксесуари
Багажні системи
В багажник
В гараж
Детейлінг та догляд
Дім та кемпінг
Електроінструменти
Ксенон 24V (9-32V)
Меблі для кемпінгу
Мотоциклетна програма
Оливи та хімія
Охоронні системи
Паркувальні системи
Ручний інструмент
Термопродукція
Тюнінг
Чохли та накидки
Штатні магнітоли
Вгору
У вашому кошику
Корзина пуста