Drossel - інтернет автозапчастин в Україні
066 386-22-66
098 022-44-00
093 044-66-44
Наприклад: біксенонові лінзи
0
0
0

Антифриз: види, колір і властивості

26.11.2014
Антифриз призначений для охолодження двигунів транспортних засобів. В основу суміші входять речовини, незамерзаючі при низьких температурах. У автолюбителів термін «антифриз» асоціюється з тосолом. Це рідина, що витримує перепади температур до -40°C - 65°C (максимально допустимі термальні коливання вказані на упаковці товару). Варто зауважити, що тосол є тільки різновидом незамерзаючої рідини вітчизняного виробництва.
 
Базові компоненти антифризів:
  • етиленгліколь;
  • пропіленгліколь;
  • гліцерин;
  • вода;
  • присадки;
  • барвники.
Залежно від технології виробництва антифризи діляться на два види: кислотні (гліколеві) і соляні. Щоб спростити вибір антифризу, в їх склад додають барвники (в антифризи на основі солей - зелений або синій, в кислотні - червоний). Якій речовині віддати перевагу, необхідно вирішувати індивідуально для кожного автомобіля. Виходячи з характеристик матеріалів, з яких виготовлена система охолодження двигуна транспортного засобу, слід вибирати тип охолоджуючої рідини. Змішування кислотних і соляних антифризів може привести до згубних наслідків. Заміна типу охолоджуючої рідини повинна проводитися за вказаною технологією, з повним зливанням попередньої речовини. Соляні антифризи витримують температуру до - 55°С, а кислотні до -65°С (залежно від співвідношення вода / етиленгліколь).
 


 

Антифриз при замерзанні не має властивостей розширюватися, як вода, він стає в'язким. Серйозних проблем дана ситуація не викличе, на зношення деталей не впливає, але робота двигуна буде утруднена. При настанні тепла охолоджуюча рідина буде бездоганно функціонувати. Охолоджуюча рідина (антифриз) повинна бути інертною до полімерних і гумових деталей автомобільної системи охолодження. Вона оберігає деталі від розтріскування в результаті висихання, не повинна сушити гуму.
 
Оскільки охолоджуюча рідина контактує з усіма важливими деталями авто (радіатор, двигун), вона не повинна руйнувати систему зсередини, а навпаки, уберігати деталі від зношення і передчасної корозії. Для забезпечення захисту двигуна з легкосплавного металу виробники виготовляють антифризи з різними пакетами додаткових компонентів. Присадкам приділяється не менше уваги, ніж температурі замерзання охолоджуючої рідини. Вони бувають антипінними, що знижують виникнення іржі, зношення гуми. Етиленгліколь - токсична речовина, яка в чистому вигляді роз'їдає метал. Суміш води з ним набагато активніше викликає корозійні процеси, ніж вода в чистому вигляді. Присадки антифризу - незамінні помічники в дбайливій експлуатації деталей авто.
 
По складу присадок від іржі всі антифризи діляться на:
  • традиційні. Використовуються неорганічні інгібітори корозії в даному антифризі (аміни, борати, фосфати, силікати і т.д.). Термін служби речовини становить не більше двох років, точка найвищої температури 108°С. До даного виду належить Тосол і його модифікації. Вони досить високої щільності, можуть стати причиною засмічень, призводять до значного підвищення навантаження на деталі, зокрема насос, системи охолодження;
  • гібридний G11. Це антифриз на основі силікатів і органічних інгібіторів. Рідина зеленого кольору, активно взаємодіє з внутрішніми поверхнями системи охолодження (утворює захисну плівку). Термін служби речовини - не більше 3 років. У його склад входить невелика кількість присадок, що позначається на доступній вартості.
  • карбоксилатний G12. Речовини, що уповільнюють процес корозії, створені на основі карбонових (органічних) кислот. Вони не утворюють суцільний захисний шар в системі охолодження, діють локально на уражені іржею ділянки. Інгібітори адсорбуються в пошкоджені місця, утворюють захисний шар. Завдяки цим властивостям, карбоксилатні антифризи забезпечують оптимальне охолодження двигуна, підходять для моторів з підвищеними оборотами і високою температурою. Рідина червоного або жовтого кольору прослужить 5 років, оскільки додаткові компоненти виснажуються досить повільно. Досить дорогий антифриз.
  • лобрідний G12++. Рідина фіолетового кольору, якій немає рівних за характеристиками якості. Даний клас антифризу поєднує інгібітори на органічній основі і мінеральні речовини. Силікати утворюють найтоншу плівку захисту від корозії на поверхні деталей системи охолодження, а органічні кислоти впливають тільки на уражені іржею ділянки. Карбонові компоненти визначають найбільш вразливі місця, де може утворитися корозія, діють локально. Якщо подібну незамерзаючу рідину залити в новий двигун, термін служби антифризу необмежений.
Колір антифризу може розповісти про неполадки в системі охолодження. Якщо він з блакитного, зеленого, червоного, фіолетового або лілового набув бурий або темний відтінок, значить в системі охолодження в надлишку накип і іржа. Причиною цього може бути наслідки використання неякісного антифризу або води, як основної робочої рідини. Перед використанням обраної охолоджуючої рідини варто попередньо промити систему охолодження авто в цілому. По закінченню деякого часу, колір залитої рідини природно змінюється, адже дія стабілізуючих, антикорозійних і миючих присадок очищає деталі. Чим активніше змінюється колір антифризу, тим більше відкладень присутньо в двигуні, тим швидше необхідно замінити охолоджуючу рідину. Подальша експлуатація авто без заміни антифризу може спричинити серйозні поломки. Знебарвлення охолоджуючої рідини або зміна кольору на блідо-жовтий говорить про виснаження барвника. Це ніяк не впливає на активність інгібіторів, не заподіє шкоди двигуну.


Читати інші статьи...

Відгуки
Для цієї публікації ніхто не залишив відгук.
Залишити свій відгук

Напишіть свій відгук або поставте запитання щодо цієї публікації:

Я хочу:

Скасувати

ім'я:

Email:

Текст:

Оцінка:

Код:

Дивіться також
Автозапчастини
Автозвук та електроніка
Автокилимки
Автономні джерела живлення
Автосвітло
Автотовари
Аксесуари
Апарати високого тиску і аксесуари
Багажні системи
В багажник
В гараж
Детейлінг та догляд
Дім та кемпінг
Електроінструменти
Ксенон 24V (9-32V)
Меблі для кемпінгу
Мотоциклетна програма
Оливи та хімія
Охоронні системи
Паркувальні системи
Ручний інструмент
Термопродукція
Тюнінг
Чохли та накидки
Штатні магнітоли
Вгору
У вашому кошику
Корзина пуста