Drossel - інтернет автозапчастин в Україні
066 386-22-66
098 022-44-00
093 044-66-44
Наприклад: біксенонові лінзи
0
0
0

Що таке парктронік? Як працює, навіщо потрібен

11.10.2022
Кожен водій, навіть найдосвідченіший, періодично стикається з проблемами при паркуванні: брак місць на стоянці, тісний простір вулиць, інтенсивний рух тощо. Саме для таких ситуацій, коли маневреність машини погіршується, і був розроблений парктронік.
 
Що таке парктронік? Це спеціальний пристрій, який повідомляє про перешкоди поблизу авто. Також він інформує про відстань до певних об'єктів, роблячи процес паркування набагато простіше, зручніше та безпечніше.

 

Конструкція парктроніка


Парктронік для автомобіля має нехитру конструкцію. До неї входять:
  • сенсори (бувають ультразвуковими або електромагнітними);
  • електронний блок управління – головний елемент пристрою, що відповідає за нормальну роботу системи;
  • індикатори відстані зі шкалою або рідкокристалічний дисплей – показують відстань до перешкод у вигляді зображення, шкали чи цифр (залежить від вибраної моделі).

Як працює автомобільний парктронік?


Функціонування парктроніка на авто має схожість з ехолотом або радаром. Сенсор подає сигнал, який, зіштовхуючись з перешкодою, відбивається від його поверхні та повертається назад. Довжина хвилі обробляється електронним блоком управління, відбувається аналіз та розрахунок відстані до об'єкта. На це йде буквально декілька секунд. Пристрій може розпізнати будь-які перешкоди на відстані до 2 метрів від авто.
 
Робота електромагнітних датчиків заснована на коливаннях рівня електромагнітного поля між двома провідниками-антенами, які розміщуються вздовж кузова. Один провідник вловлює радіочастотний сигнал, а інший – підключається до амплітудного детектора. Коли розташування об'єктів поряд з антеною змінюється, це змінює й рівень зв'язку між провідниками, впливаючи на амплітуду сигналу. Датчик на приймаючій антені це вловлює та попереджає про наближення до об'єкта.

 

Види парктроніків та їх відмінності


Сьогодні паркувальний радар відрізняється широким асортиментним рядом. Серед найпопулярніших видів:
 

Комбіновані


Встановлюються з передньої та задньої частини авто (приблизно від 6 до 8 штук). Відзначимо, що на задній частині має бути щонайменше 4 таких пристрої, а всі інші можуть вже розташовуватися спереду. Такі системи мають два види звукових сигналів, що сповіщають водія про перешкоди навколо.
 

Передні


Монтуються на передньому бампері транспортного засобу (достатньо встановлення 2-х датчиків, враховуючи хороший огляд спереду). Вони підключаються до датчика швидкості. Тому коли швидкість їзди збільшується і стає більше 20 км/год, пристрої вимикаються. При гальмуванні вони автоматично приводяться у дію.
 

Задні


Оскільки задній сектор має найгірший огляд, такі датчики вважаються найзручнішими. Вони встановлюються у кількості до 4 шт, дозволяючи уникнути «мертвих зон». Активуються в автоматичному режимі, коли вмикається задня передача.

 

Парктронік чи камера заднього виду: що краще?


Що стане найбільш універсальним рішенням – парктронік чи камера заднього виду? Однозначно відповісти на це питання неможливо, оскільки потреби та переваги кожного водія індивідуальні.
 
Парктроніки є ергономічними, компактними та зручними виробами, які можна встановлювати практично на будь-які автомобілі. Хоч вони і повідомляють про наближення до перешкод, але інформувати водія про ями, відкриті люки і великі камені на дорозі не можуть.
 
В свою чергу камера заднього виду гарантує додатковий огляд при маневрах на задній передачі. Вона передає детальну картинку всього, що відбувається ззаду і навіть помічає нерівності дорожнього покриття. За умовчанням камери заднього виду мають опцію лінії розмітки. Це дуже зручно, оскільки на моніторі штрихами виділяються габарити авто і стає зрозуміло, зможе він припаркуватися у певному місці чи ні.
 
Вибираючи між цими двома пристроями, для багатьох вирішальним фактором стає ціна. Передній / задній парктронік доступніший за камеру заднього виду. Якщо ж для вас це не відіграє суттєвої ролі, то радимо задуматися про купівлю одразу двох аксесуарів, які будуть доповнювати один одного. Наприклад, «мертву зону», яку пропустить парктронік, легко розпізнає камера. Зате на пильній дорозі він виявиться для водія набагато кориснішим.

 

Чи можна фарбувати парктроніки?


Чи можна фарбувати парктроніки? Цим питанням задаються багато автомобілістів. Якщо для вас важливий зовнішній вигляд машини, а знайти виріб під колір кузова не вдалося, не варто засмучуватися! Адже міняти його колір справді можна. Головне – зробити це акуратно і не залити пристрій фарбою. В іншому випадку він почне некоректно працювати (давати помилкові сигнали).


Фарбування парктроніків має відбуватися так:
  • для покращення адгезивних властивостей поверхні, обробіть її наждачним папером, а потім протріть знежирювачем або розчинником;
  • легкими та швидкими рухами нанесіть ґрунтовку тонким струменем (достатньо 3-4 проходів вліво-вправо);
  • через 15-20 хвилин можна приступати до фарбування, акуратно розподіляючи пігмент від одного краю парктроніка до іншого;
  • через 10-15 хвилин процедура повторюється з двох протилежних сторін (не забувайте, що фарба наноситься тільки на зовнішню частину датчика);
  • через 20-30 хвилин поверхню покрити лаком у 3-4 шари (кожен шар просушується по 30-40 хвилин).

 

Висновок


Хочете зробити своє паркування більш безпечним та швидким? Тоді інтернет-магазин Drossel рекомендує купити парктронік та ознайомитись з іншими корисними пристроями у розділі автомобільна електроніка. У нас ви знайдете широкий асортимент товарів, доступні ціни та актуальні відгуки покупців.
 
Для професійної консультації зв'яжіться з менеджерами зручним способом і отримайте відповіді на питання, що цікавлять. Швидка доставка здійснюється по всій території України!



Читати інші статьи...

Відгуки
Для цієї публікації ніхто не залишив відгук.
Залишити свій відгук

Напишіть свій відгук або поставте запитання щодо цієї публікації:

Я хочу:

Скасувати

ім'я:

Email:

Текст:

Оцінка:

Код:

Дивіться також
Автозапчастини
Автозвук та електроніка
Автокилимки
Автономні джерела живлення
Автосвітло
Автотовари
Аксесуари
Апарати високого тиску і аксесуари
Багажні системи
В багажник
В гараж
Детейлінг та догляд
Дім та кемпінг
Електроінструменти
Ксенон 24V (9-32V)
Меблі для кемпінгу
Мотоциклетна програма
Оливи та хімія
Охоронні системи
Паркувальні системи
Ручний інструмент
Термопродукція
Тюнінг
Чохли та накидки
Штатні магнітоли
Вгору
У вашому кошику
Корзина пуста