Drossel - інтернет автозапчастин в Україні
066 386-22-66
098 022-44-00
093 044-66-44
Наприклад: біксенонові лінзи
0
0
0

Як перевірити автомобільний термостат? Ознаки несправності термостату

11.07.2022
У процесі експлуатації автомобільний двигун неминуче нагрівається. Як відомо, перегрів агрегату загрожує різноманітними неприємними наслідками, аж до заклинювання. В свою чергу, холодний мотор споживає велику кількість палива. Підтримати оптимальний тепловий режим дозволяє термостат. Кожному автовласнику варто знати, як перевірити роботу термостата. Але перш ніж розібратися з цим питанням, слід зрозуміти принцип роботи та конструкцію даної запчастини.
 
 

Особливості термостату та принцип його роботи

 
Термостат є невеликою деталлю у механізмі ДВЗ, що відповідає за роботу системи охолодження. Ця складова представлена ​​у вигляді клапана, який спрацьовує за певної температури охолоджуючої рідини. Температура спрацювання термостата маркується на ньому самому.
 
 
Головне завдання запчастини полягає у блокуванні доступу охолоджуючої рідини (ОР) до радіатора. Це необхідно для того, щоб антифриз швидше нагрівся до оптимальної температури (зазвичай 85-95°С). Після досягнення вказаної температури термостат відкривається і ОР починає циркулювати, роблячи велике коло. У разі охолодження двигуна термостат знову блокує доступ антифризу, поки температура не підніметься до потрібного значення.
 
Усередині запчастини знаходиться спеціальний віск, який здатний розширюватись та здавлювати каучукову мембрану під впливом високих температур. Мембрана відповідає за усунення металевого штока, який відкриває клапан.
 
 

Не працює термостат. Ознаки несправності

 
Термостат призначений для відкриття одного кола теплообміну (малого) та перекриття другого (великого). У разі виходу цієї запчастини з ладу, можливі 2 варіанти:
  1. Термостат постійно перекриватиме велике коло руху антифризу. У такому випадку на панелі приладів спрацює індикатор перегріву двигуна, що спричинить негативні наслідки (деформації та руйнування окремих вузлів, заклинювання);
  2. Термостат заклинить у відкритому положенні. Антифриз циркулюватиме лише через радіатор. У теплу пору року жодних проблем не виникне, але з настанням холоду двигун не зможе прогрітися до робочої температури. Це призводить до перевитрати палива, поломки внутрішньосалонного обігрівача (радіатора пічки) і т.д.
 
Серед загальних ознак несправності термостата слід виділити такі:
  • тривалий прогрів двигуна автомобіля до необхідної мітки, його перегрів;
  • коли машина набирає швидкість / піднімається / у момент її зупинки різко падає стрілка, що відповідає за температуру мотора;
  • нижній патрубок нагрівається за декілька хвилин після запуску двигуна;
  • нижній патрубок залишається холодним при прогрітому движку.
 

Як перевірити автомобільний термостат?

 
Перевірити цю запчастину можна двома способами: незнімним та при термічному впливі в окремій ємності.
 

Перевірка термостата, не знімаючи його з автомобіля

 
Для того, щоб перевірити справність термостата без демонтажу, необхідно запустити мотор та почекати декілька хвилин, після – відкрити капот машини і намацати патрубки радіатора. Нагрівання патрубок практично відразу після запуску свідчить про нещільне закриття клапана. В цьому випадку також є можливість заклинювання термостата у відкритому положенні. Якщо клапан не зможе відкритися під час перегріву, канали радіатора залишаться холодними навіть після досягнення критичних температур.

 
Не вдаючись до демонтажу термостата з точністю визначити, що проблема полягає саме в ньому вдається доволі рідко.
 
Впевнитися в несправності цієї деталі можна піддавши її нагріванню поза автомобільним двигуном.
 

Перевірка термостата поза транспортним засобом

 
Спочатку потрібно зняти запчастину з машини. Після того, як пристрій вдалося зняти, його занурюють у металеву ємність з водою (наприклад, звичайну кухонну каструлю). Далі необхідно поставити ємність на вогонь, та дочекатися закипання води, потім – поспостерігати за поведінкою термостата. Якщо запчастина справна, то розтоплений віск усуне шток клапана, а деталь збільшиться в розмірі. Наступним кроком необхідно помістити запчастину під струмінь холодної води та дочекатися її повного охолодження. Якщо деталь справна, шток клапана повинен увійти в циліндр. В іншому випадку – термостат несправний та потребує заміни. Цей пристрій ремонту не підлягає.
 
 

Висновок

 
Відхилення від норми в роботі системи охолодження можуть виникнути з різних причин. Насамперед рекомендуємо перевірити термостат. До того ж, щоб провести цю процедуру вам не знадобляться особливі знання, інструменти та велика кількість часу.
 
Швидко підібрати все необхідне для ТО можна, клікнувши за цим посиланням:
Інтернет-магазин Drossel пропонує купити автомобільний термостат та інші запчастини. Гарантуємо доступні ціни, професійну консультацію менеджерів та швидку доставку по всій Україні. Після отримання замовлення, залиште відгук на нашому сайті.



Читати інші статьи...

Відгуки
Для цієї публікації ніхто не залишив відгук.
Залишити свій відгук

Напишіть свій відгук або поставте запитання щодо цієї публікації:

Я хочу:

Скасувати

ім'я:

Email:

Текст:

Оцінка:

Код:

Дивіться також
Автозапчастини
Автозвук та електроніка
Автокилимки
Автономні джерела живлення
Автосвітло
Автотовари
Аксесуари
Апарати високого тиску і аксесуари
Багажні системи
В багажник
В гараж
Детейлінг та догляд
Дім та кемпінг
Електроінструменти
Ксенон 24V (9-32V)
Меблі для кемпінгу
Мотоциклетна програма
Оливи та хімія
Охоронні системи
Паркувальні системи
Ручний інструмент
Термопродукція
Тюнінг
Чохли та накидки
Штатні магнітоли
Вгору
У вашому кошику
Корзина пуста