Drossel - інтернет автозапчастин в Україні
066 386-22-66
098 022-44-00
093 044-66-44
Наприклад: біксенонові лінзи
0
0
0

Відмінність впускного та випускного клапана двигуна

16.02.2022
Щоб чотиритактний ДВЗ функціонував якомога ефективніше, використовуються спеціальні клапани – впускні та випускні. У даній статті ми пропонуємо розібратися в особливостях цих деталей та визначити їх ключові відмінності.
 

Особливості впускного клапана


Впускний клапан є елементом механізму газорозподілу ДВЗ. Завдяки йому в робочу камеру згоряння надходить паливно-повітряна суміш або повітря. Спочатку ця деталь відкриває доступ до циліндра, а перед тактом стиснення перекриває його.

 
Інші особливості, що має впускний клапан двигуна:
  • основа конструкції – тарілка та стержень;
  • наявність у конструкції внутрішньої та зовнішньої пружини, які кріпляться до стержня;
  • приводиться в дію за допомогою важеля від кулачка розподільного валу або безпосередньо тиском від цього кулачка;
  • якісні матеріали виготовлення, що забезпечують високу теплопровідність, здатність запчастини протистояти динамічним навантаженням і негативному впливу продуктів згоряння;
  • найпопулярніший матеріал виготовлення – хромиста сталь.

Особливості випускного клапана


Випускний клапан – це такий самий елемент ГРМ, але виконує абсолютно іншу функцію. При його відкритті запускається процес видалення (випуску) відпрацьованих газів із камери згоряння. Гази починають виходити, коли поршень у циліндрі двигуна рухається від нижньої мертвої точки до верхньої.

Випускний клапан двигуна має такі особливості:
  • основу конструкції складає тарілка і стержень;
  • приводиться в дію за рахунок зусилля від кулачка розподільного валу;
  • найпопулярніший матеріал виготовлення – жаростійка сталь;
  • при роботі ДВЗ температура головки клапана може підніматися до 900 градусів;
  • здатність протистояти негативному впливу зовнішніх факторів (включаючи різкі перепади температури і динамічні навантаження).

 

Чим відрізняються впускний та випускний клапан двигуна?


З першого погляду може здатися, що ці деталі практично однакові і відрізняються одна від одної хіба що своєю функцією. Але насправді є декілька основних характеристик, які дозволяють зрозуміти, який клапан впускний, а який випускний.
 
Головна відмінність полягає у діаметрі тарілки. У впускного клапана вона помітно більша. Пояснюється це тим, що всмоктування повітря з атмосфери в циліндр здійснюється з меншою швидкістю, ніж виштовхування з циліндра. Невелике уточнення: обсяг паливно-повітряної суміші в обох випадках однаковий, а ось швидкість різна. В тому випадку, коли швидкість нижча, отвір має бути ширшим, а тарілка, що його закриває, – більша в діаметрі.
 
Це актуально тільки для тих клапанних механізмів, де впускні та випускні клапани знаходяться в однаковій кількості. Якщо ж у моторі їх непарна кількість (наприклад, два впускні та один випускний), то все буде навпаки. Розмір тарілок випускних клапанів виявиться більшим, оскільки компенсується низька швидкість всмоктування додаванням одного отвору, а не збільшенням діаметра.
 
Ще одна відмінність – робоча температура. Клапан впускний функціонує при 350-500 градусах, а випускний – при 700-900 за рахунок розпечених відпрацьованих газів.

 
Звертаємо вашу увагу не те, що кожному автовласнику важливо знати не лише особливості запчастин, але ще й стежити за змінами в роботі свого авто, замінюючи несправні деталі. Швидко підібрати оливи та запчастини для ТО можна клікнувши за цим посиланням:
Інтернет-магазин Drossel пропонує широкий асортимент товарів за вигідними цінами. У нас ви зможете купити клапан випускний та впускний, а також знайти інші автозапчастини з актуальними відгуками. Замовлення доставляються швидко і по всій території України.



Читати інші статьи...

Відгуки
Для цієї публікації ніхто не залишив відгук.
Залишити свій відгук

Напишіть свій відгук або поставте запитання щодо цієї публікації:

Я хочу:

Скасувати

ім'я:

Email:

Текст:

Оцінка:

Код:

Дивіться також
Автозапчастини
Автозвук та електроніка
Автокилимки
Автономні джерела живлення
Автосвітло
Автотовари
Аксесуари
Апарати високого тиску і аксесуари
Багажні системи
В багажник
В гараж
Детейлінг та догляд
Дім та кемпінг
Електроінструменти
Ксенон 24V (9-32V)
Меблі для кемпінгу
Мотоциклетна програма
Оливи та хімія
Охоронні системи
Паркувальні системи
Ручний інструмент
Термопродукція
Тюнінг
Чохли та накидки
Штатні магнітоли
Вгору
У вашому кошику
Корзина пуста