Drossel - інтернет автозапчастин в Україні
066 386-22-66
098 022-44-00
093 044-66-44
Наприклад: біксенонові лінзи
0
0
0

Види і класифікація гальмівних рідин

25.01.2015
Гальмівна система, а значить і гальмівна рідина, є одним з найголовніших вузлів транспортного засобу. Від неї залежить життя водія і пасажирів, цілісність авто. Якість гальмівної рідини має відповідати встановленим стандартам, від цієї речовини залежить правильність роботи транспортного засобу. Значимість гальмівної рідини не перебільшена, адже інші рідини, що заливаються в автомобіль (моторна олива, антифриз), відповідають за моторесурс двигуна, а гальмівна рідина - за безпеку пасажирів. За складом основи гальмівні рідини бувають силіконові, мінеральні та гліколеві. Також вони відрізняються якістю і кількістю присадок, барвників та інших хімічних речовин. Залежно від процентного вмісту води, бувають сухі гальмівні рідини (нові розробки) і зволожені (кількість води 3,5%). Ці 3,5% - це і є межа температури, до якої розігрівається речовина в гальмівній системі.
 
Підбирати гальмівні рідини потрібно за кількома параметрами:
  • температура закипання;
  • гігроскопічність;
  • в'язкість;
  • вплив на гуму;
  • вплив на метали;
  • стабільність;
  • змащувальні властивості.
В результаті тривалого гальмування (наприклад, на спусках, гірських дорогах), гальмівний диск внаслідок тертя може розжарюватися до 300/350°C. Цей термальний показник через металевий поршень робочого гальмівного циліндра передається гальмівній рідині. Вона починає розігріватися, аж до закипання. Від цього факту залежить життя всіх людей, що знаходяться в автомобілі. Оскільки всі речовини в природі мають свою точку кипіння, не є винятком гальмівні рідини, які закипають при певній температурі. Ці речовини випускаються відповідно до вимог американської системи безпеки автомобілів (департаменту транспорту) FMVSS№116 DOT.
 
Вимоги FMVSS№116 DOT поділяють гальмівні рідини на три класи:
  • DOT 3, в'язкість не більше 1500 мм/с? (Для -40°С). Рідина на основі гліколевої кислоти. Досить агресивна до лакофарбових поверхонь;
  • DOT 4, в'язкість не більше 1800 мм/с? (Для -40°С). Речовина на гліколевій основі, роз'їдає фарбу;
  • DOT 5.1, в'язкість не більше 1900 мм/с? (Для -40°С). Виготовлена на основі силікону. Негігроскопічна, нейтральна до лакофарбового покриття.

 

Відповідно до зазначених стандартів, вимоги до температури кипіння такі: сухої рідини не нижче 230/240/260°C, а вологої рідини не менше 140/155/180°C відповідно для кожного класу. Для безперебійної роботи гальмівної системи сучасних авто мінімальними вимогами володіє клас DOT-3. Цього сегмента рідини вважаються застарілими, оскільки розраховані на застосування в тихохідних транспортних засобах. На сучасні авто, що володіють вдосконаленими динамічними якостями, розраховані гальмівні рідини класу DOT 4. У них поліпшені експлуатаційні характеристики, застосовуються в транспортних засобах з дисковими гальмами на всіх колесах. Для авто, експлуатація яких вимагає різкого гальмування, інтенсивних розгонів і частих зупинок потрібно застосовувати гальмівні рідини класу DOT-5.1
 
Чому так важлива температура закипання рідини в гальмівній системі? В результаті кипіння речовина починає випаровуватися, утворюються бульбашки пари. Гальмівна рідина з нестискаємої стане стискаємою. При цьому зусилля водія зупинити авто не увінчаться успіхом, адже педаль гальма упреться в підлогу, а транспортний засіб буде продовжувати рух. Після охолодження гальмівна рідина знову стане нестискаємою, і гальма почнуть працювати. Щоб не допускати подібних ситуацій, необхідно ретельно стежити і вчасно перевіряти стан гальмівної рідини, при необхідності міняти її.
 
На полігліколевій основі всі гальмівні рідини мають властивості гігроскопічності (поглинають водяну пару з навколишнього середовища). Потрапляє вода в гальмівну систему, в основному через кришку заливної горловини розширювального бачка. Відобразити механізм потрапляння води в гальмівну рідину можна так:
 
- при підвищенні температури навколишнього середовища повітря в бачку розширюється, створює надлишковий тиск;
 
- тиск стравлюється через різьбове з'єднання кришки і компенсаційний клапан;
 
- при зниженні температури повітря стискається, виникає зона зниженого тиску;
 
- бачок починає всмоктувати всередину повітря в поєднанні з вологою.
 
Важливий параметр класифікації гальмівної рідини - в'язкість. Цей показник особливо важливий в умовах зими. Вона не повинна бути більше 1800 мм/с²?. Чим щільніше гальмівна рідина, тим складніше її прокачати трубопроводом передніх і задніх коліс. Густа речовина ускладнює спрацьовування гальм, збільшує час реакції гальмівних колодок. Замерзла рідина зовсім блокує всю гальмівну систему, а надто рідка підвищує ймовірність течі. Дуже важливо, щоб в'язкість відповідала встановленим стандартам. В'язкість характеризує здатність рідини прокачуватися по системі.
 
Гумові ущільнення не повинні зменшуватися, розбухати або давати усадку в гальмівній рідині. Вони зобов'язані зберігати розмір, не втрачати еластичність. Будь-які зміни вкладок ускладнюють переміщення в циліндрі поршня (розбухання манжетів), втрачається герметичність через витоки (просілі вкладиші). Процес передачі зусилля від педалі до гальмівних колодок порушується або припиняється взагалі.
 
До складу гальмівних рідин входять речовини, агресивно впливають на сталеві, чавунні і алюмінієві деталі. Здатність гальмівної рідини кородувати метали призведе до того, що поршні закиснуть, манжети втратять еластичність і стануть менш стійкими до зношення. Щоб механізми гальмівної системи працювали безперебійно, поршні, циліндри і манжети менше зношувалися і не деформувалися, гальмівна рідина повинна обволікати і змащувати їх робочі поверхні. Для цього виробники гальмівних рідин додають різні пакети присадок, що забезпечують антикорозійні властивості їх поверхонь.


Читати інші статьи...

Відгуки
Для цієї публікації ніхто не залишив відгук.
Залишити свій відгук

Напишіть свій відгук або поставте запитання щодо цієї публікації:

Я хочу:

Скасувати

ім'я:

Email:

Текст:

Оцінка:

Код:

Дивіться також
Автозапчастини
Автозвук та електроніка
Автокилимки
Автономні джерела живлення
Автосвітло
Автотовари
Аксесуари
Апарати високого тиску і аксесуари
Багажні системи
В багажник
В гараж
Детейлінг та догляд
Дім та кемпінг
Електроінструменти
Ксенон 24V (9-32V)
Меблі для кемпінгу
Мотоциклетна програма
Оливи та хімія
Охоронні системи
Паркувальні системи
Ручний інструмент
Термопродукція
Тюнінг
Чохли та накидки
Штатні магнітоли
Вгору
У вашому кошику
Корзина пуста