Drossel - інтернет автозапчастин в Україні
066 386-22-66
098 022-44-00
093 044-66-44
Наприклад: біксенонові лінзи
0
0
0

Види і принцип роботи ксенонових ламп

07.12.2014
Ксенонові лампи - джерела штучного світла. Випромінювання відбувається за рахунок дугового розряду, що виникає між електродами пристрою. Конструктивно ксенонова лампа - це трубчаста колба, спіраль або куля зі звичайного або кварцового скла. Високі температури і тиск усередині ламп під силу витримати тільки даним матеріалам. До основи трубки (з кожного кінця) прикріплені вольфрамові електроди. Всередині лампи вакуум, заповнений ксеноном. Крім газу ксенону в колбі присутні солі інших металів (наприклад, пари ртуті). Малий розмір області ксенонової лампи, що світиться, дозволяє створити потужний потік світла, точно сфокусований на певну область освітлення.
 
Існує кілька категорій ксенонових ламп:
  • лампи з короткою дугою;
  • пристрої з довгою дугою;
  • лампи-спалахи.
Для світлотехніки автомобілів використовують ксенонові лампи тривалої роботи, в яких електроди рознесені далі по корпусу. За рахунок цього формується довга дуга, для розпалювання якої потрібно баласт меншого розміру. Для транспортних засобів важливо мати компактні елементи системи освітлення, монтування яких не викличе масу незручностей.
 
Принцип роботи ксенонової лампи:
 
Низьковольтна система автомобіля не може запалити і забезпечити безперебійну роботу ксенонової лампи. Для цього встановлюються модифіковані баласти. Вони подають потужний імпульс на електроди лампи. 20КВ сприяють іонізації газу всередині лампи і формування дугового розряду. Газ проводить струм, за рахунок чого випромінює світло певного кольору. Для постійної підтримки дуги світіння необхідний імпульс набагато меншої амплітуди і потужності. Час виходу лампи в робочий стан залежить від її потужності, коливається між декількома мілісекундами і 5-6сек. Основний потік світла формується в області катода, спектр світіння приблизно рівномірний по всій зоні видимого світла. Алгоритм дії лампи такий: електроди, впаяні в корпус колби, отримують високовольтний імпульс від суміжного конденсатора. Напруга залежить від складу суміші газів, що наповнюють лампу, і від довжини її колби. У деяких моделях ксенону для початкової іонізації газу використовується третій електрод. Він являє собою стрічку металу уздовж трубки і служить для запуску розряду через ксенонову лампу.
 
Конструктивні елементи системи ксенону дають світло, близьке спектрально до денного освітлення. Ксенонові лампи випромінюють різні відтінки світіння, в залежності від колірної температури. Від даного показника залежить яскравість і потужність світлового потоку. Найбільш оптимальні лампи ксенону мають температуру світла 4300-5000К. Зі зменшенням і збільшенням даного показника яскравість незначно падає, змінюється колір світлового променя. Ксенон в 8000К світить красиво синім кольором, але мало ефективний в умовах поганої погоди. Більш комфортне для людського сприйняття світіння ксенону до 5000К, цей діапазон найбільш близький до денного світла.
 
Невід'ємний атрибут фари більшості авто - рефлектор. Він допомагає розсіяти пучок світла, сформований ксеноновою лампою. Щоб світло не стало причиною аварії, а тільки сприло безпеці, потрібно правильно відрегулювати положення фар, налаштувати ближнє / дальнє світло. Ксенон може сліпити зустрічних водіїв, створювати дискомфорт учасникам руху. При монтуванні ксенонових ламп варто подбати про встановлення системи автоматичного регулювання фар (кута їх нахилу) і фароомивачів.


Маркування ксенонових ламп

 

Щоб правильно вибрати ксенонову лампу, варто навчитися читати маркування на ній. Як правило, спочатку йде фірма виробник, далі вказується цоколь лампи (D2S, Н1), потужність. Залежно від конструктивного елементу установки (цоколя), ксенонові лампи бувають декількох серій:
  • Н (H1, H3, H4, H8, Н7, H11, H10, H27 (880/881). Такі лампи працюють від блоків розпалу потужністю 35-55Вт. Проводи живлення баласту йдуть в комплекті з лампами. Ксенонові лампи цієї серії мають роз'єми AMP або KET, в залежності від блоків розпалу. Неув'язки з роз'ємами можна вирішити за допомогою перехідників KET-AMP. Лампи, їх температуру світіння, підбирають в залежності від функціональних особливостей фар. Наприклад, для протитуманок більше підійдуть лампи Н3, оскільки вони компактні. Лампа Н11 зустрічається в противотуманках японських авто, H27 (880/881) - в транспортних засобах корейських виробників; лампи Н4 використовуються в авто з поєднаною оптикою, де дальнє і ближнє світло - одна лампа. Цоколь Н7 встановлюють в ближнє світло, H1 може встановлюватися, як в ближнє, так і в дальнє світло автомобіля, а також застосовуються в біксенонових лінзах п'ятого покоління G5.
  • D (D1R, D1S, D2R, D2S, D3S, D4S, D4R). Найбільш поширені такі лампи від компаній Osram і Philips. Вони встановлюються, як правило, в ближнє світло фар. Їм властива одна колірна температура - 4300К. Для установки ламп з більшою температурою світіння варто звернутися до китайських аналогів, але вони можуть бути несумісні зі штатними блоками розпалу. Вирішити проблему конфлікту обладнання допоможе заміна заводських баластів на звичайні з адаптерами. Цей варіант не підійде тільки для ксенону на основі цоколя D1S, в якому лампа поєднана з баластом. Поломка всередині блоку веде до заміни всього комплекту, пошкодження лампи тягне до витрат на баласт. Лампа D1R має спеціальне напилення, яке усуває паразитне світіння, ксенонові лампи D2S встановлюється в лінзу, D2R теж має оптичне напилення. Лампа з цоколем D4S не містить ртуть, як всі інші, встановлюється тільки в лінзу системи освітлення автомобілів Lexus і Toyota;
  • HB (HB2 (9004), HB3 (9005), HB4 (9006), HB5 (9007)). Конструктивних особливостей дані лампи не мають. Їх функціонування, як і колірна температура світіння, аналогічні лампам з цоколем Н. Рідко застосовуються HB5 (9007) і HB2 (9004). Ксенон з цоколем HB4 (9006) використовують в противотуманках і в ближньому світлі, як і HB3 (9005), але останню модель частіше використовують в якості дальнього світла.
На нашому сайті є спеціальна сторінка, де ви можете швидко та легко підібрати автолампи для своєї машини:



Читати інші статьи...

Відгуки
Для цієї публікації ніхто не залишив відгук.
Залишити свій відгук

Напишіть свій відгук або поставте запитання щодо цієї публікації:

Я хочу:

Скасувати

ім'я:

Email:

Текст:

Оцінка:

Код:

Дивіться також
Автозапчастини
Автозвук та електроніка
Автокилимки
Автономні джерела живлення
Автосвітло
Автотовари
Аксесуари
Апарати високого тиску і аксесуари
Багажні системи
В багажник
В гараж
Детейлінг та догляд
Дім та кемпінг
Електроінструменти
Ксенон 24V (9-32V)
Меблі для кемпінгу
Мотоциклетна програма
Оливи та хімія
Охоронні системи
Паркувальні системи
Ручний інструмент
Термопродукція
Тюнінг
Чохли та накидки
Штатні магнітоли
Вгору
У вашому кошику
Корзина пуста