Drossel - інтернет автозапчастин в Україні
066 386-22-66
098 022-44-00
093 044-66-44
Наприклад: біксенонові лінзи
0
0
0

Вкладиші корінні та шатунні: у чому різниця

02.11.2022
Двигун внутрішнього згоряння є складним механізмом, що складається з великої кількості елементів. Мабуть, одну з найважливіших ролей у цій системі грає колінчастий вал, завдяки якому утворюється крутний момент. У цій статті ми якраз і поговоримо про його складові – вкладиші колінвала.
 

 

Детальніше про вкладиші колінвала: види, особливості


Вкладиші колінвала представлені у вигляді металевих напівкілець з антифрикційним покриттям. Є підшипниками ковзання для шатунів, що обертають колінвал. Їхня головна задача – запобігати клину деталей у тих місцях, де колінчастий вал контактує з постіллю блоку мотора та шатунами поршнів. Також забезпечують нормальну передачу сил і моментів під час роботи силового агрегату.

Ці запчастини поділяються на два види – корінні та шатунні. Пропонуємо розглянути особливості кожного з них.
 

Корінні вкладиші


Корінні вкладиші можна по праву назвати ефективним захистом колінвала. Їхня конструкція оснащена спеціальними канавками або отворами, через які проходить необхідна кількість мастила (допомагає відводити оливу). Вироби стають справжніми опорами колінвала при його укладанні в блок мотора. Коли він починає обертатися, такі вкладиші замінюють стандартні підшипники ковзання.

Шатунні вкладиші


Шатунні вкладиші, надійно фіксуючись, зберігають стійкість до деформацій навіть під час швидкої та неакуратної їзди. У конструкції можна знайти спеціальні отвори для руху моторної оливи.

Деталі гарантують стабільне обертання шийки шатуна та виконують захисну функцію, дозволяючи збільшити експлуатаційний термін колінчастого валу. Крім того, їх можна віднести до елементів опори, оскільки вони беруть участь у передачі великих навантажень від шатунів на шийки елементів колінвала.


 

У чому різниця між корінними та шатунними вкладишами?


Головною відмінністю цих деталей вважається їхнє розташування. Вкладиші корінні встановлюються у тих ділянках, де колінвал контактує з корпусом двигуна. Тобто у конкретних посадкових місцях – так званій «постілі». А ось вкладиші шатунні монтуються в нижній частині головки шатунів (це і допомагає фіксувати шатуни на шийках колінчастого вала). Також вироби можуть відрізнятись розмірами. Однак цей показник залежить від конкретного двигуна, для якого розробляються вкладиші.


 

Як обрати?


Щоб вибрати вкладиші двигуна, потрібно врахувати чимало факторів. В протилежному випадку є вірогідність, що деталь просто не підійде колінвалу. Ідеальний варіант – звернутися за професійною допомогою. Співробітник СТО розбере двигун, проведе діагностику, визначить стан його складових та підбере необхідні запчастини.

Якщо ви самостійно взялися за цей процес, зверніть увагу на такі параметри:
  • дані автомобіля;
  • VIN-код;
  • код відповідного вкладиша.
Також вам знадобиться визначити показник зазору за допомогою динамометричного ключа і спеціального калібрувального дроту. Якщо зазор великий, необхідне розточування вала. Розмір підхожих вкладишів визначається мікрометром.


 

Висновок


Для нормальної роботи автомобіля важлива справність усіх елементів. Інтернет-магазин Drossel пропонує купити вкладиші шатунні та корінні за доступними цінами. Також ви знайдете у нас велику кількість інших корисних товарів у розділі «Автозапчастини».

Швидко підібрати все необхідне для ТО можна, клікнувши за цим посиланням:
Кожному покупцеві надається професійна консультація менеджерів, а доставка здійснюється швидко і по всій території України. Залишайте свої відгуки!


Читать другие статьи...

Отзывы
Для данной публикации никто не оставил отзыва.
Залишити свій відгук

Напишіть свій відгук або поставте запитання щодо цієї публікації:

Я хочу:

Скасувати

ім'я:

Email:

Текст:

Оцінка:

Код:

Смотрите также
Автозапчастини
Автозвук та електроніка
Автокилимки
Автономні джерела живлення
Автосвітло
Автотовари
Аксесуари
Апарати високого тиску і аксесуари
Багажні системи
В багажник
В гараж
Детейлінг та догляд
Дім та кемпінг
Електроінструменти
Інструмент
Ксенон 24V (9-32V)
Меблі для кемпінгу
Мотоциклетна програма
Оливи та хімія
Охоронні системи
Паркувальні системи
Ручний інструмент
Термопродукція
Тюнінг
Чохли та накидки
Штатні магнітоли
Вгору
У вашому кошику
Корзина пуста