Drossel - інтернет автозапчастин в Україні
066 386-22-66
098 022-44-00
093 044-66-44
Наприклад: біксенонові лінзи
0
0
0

Ознаки несправності вкладишів колінвала

31.10.2022
У всіх ДВЗ обертання колінчастого вала та шатунів відбувається за допомогою спеціальних підшипників – так званих вкладишів. Про те, що являють собою дані деталі, навіщо вони потрібні та які причини їхньої несправності – читайте в цій статті.


 

Що таке вкладиші колінвала


Вкладиші колінвала є деталями кривошипно-шатунного механізму ДВЗ. Вони виконують декілька важливих функцій:
  • відповідають за центрування деталей та їх позиціонування;
  • сприяють правильному розподілу моторної оливи по поверхнях елементів, що труться;
  • знижують силу тертя у місцях, де між собою контактують шатуни, колінвал та опори блоку циліндрів;
  • передають силу та момент, які виникають при роботі мотора (від шатунів на колінвал, від колінвала на блок двигуна тощо).
За місцем встановлення ці деталі поділяються на шатунні та корінні вкладиші. Перші монтуються в нижній головці шатуна, другі – у постілі колінчастого вала.


 

Про причини несправності


Зношування вкладишів призводить до того, що змащувальна система двигуна починає працювати менш ефективно. Це стає причиною несправності окремих частин силового агрегату та зниження його робочого ресурсу. Тому так важливо стежити за станом вкладишів і навіть при найменшому зносі вживати заходів щодо їхнього усунення.

Представляємо вашій увазі основні типи пошкоджень цих деталей та їхні характерні ознаки.
 

Проворот вкладишів колінвала


У певний момент посадкове місце не утримує деталі. Наприклад, через знижену силу тертя при використанні старої оливи або її банальну нестачу. В результаті відбувається неприємна ситуація – провернуло вкладиші колінвала. При цьому пластина не просто провертається, але ще й злипається з шийкою колінчастого вала. Через це мотор може заглохнути і не завестися в подальшому.

Як усунути? У цьому випадку не можна дати однозначну відповідь, оскільки вирішення проблеми може полягати як у простій заміні провернутого вкладиша, так і в капітальному ремонті мотора. Тому головна порада – постарайтеся якнайшвидше звернутися за кваліфікованою допомогою співробітників автосервісу.


 

Попадання сторонніх частинок


Частинки бруду можуть потрапити у двигун під час його ремонту. Швидко поширюючись по ньому, різноманітне сміття завдає великої шкоди ДВЗ і безпосередньо вкладишам. У результаті з'являються подряпини у всіх місцях, що труться.

Як усунути? Якщо на поверхні вкладишів помітні механічні пошкодження, необхідно злити оливу та замінити її. Не буде зайвою перевірка оливних та повітряних фільтрів на цілісність. Для видалення частинок бруду достатньо обробити двигун промивною рідиною.


 

Корозійне стирання


Іноді на звороті вкладишів утворюється корозійне стирання. Воно може виникнути через те, що мотор часто працював на високих обертах. Даній проблемі також сприяє встановлення деталей не того розміру, слабко затягнуті болти кріплення і наявність сторонніх тіл.

Як усунути? Методи боротьби з такими причинами зношування логічні. Достатньо контролювати чистоту збірки вкладишів, використовувати деталі відповідного розміру та затягувати болти манометричним ключем з урахуванням необхідного зусилля.
 

Втома металу


Через нерівномірне навантаження на вкладиші та проблем у роботі двигуна (троїння і вібрації) виникає втома металу. Її можна визначити за частинками, що відшарувалися, на поверхні деталі (в самому центрі).

Як усунути? Тут ми рекомендуємо перевірити візуальний стан вкладишів, замінити їх при необхідності та позбавитися всіх причин, які викликають нестабільну роботу двигуна.


 

Недостатнє змащування


Недостатня кількість оливи або її повна відсутність може призвести до того, що вкладиш почне активно стиратися або оплавиться його робоча поверхня. Часто причиною цього стають збої в змащувальній системі.

Як усунути? Потрібно перевірити систему змащування двигуна та чистоту, кількість, якість оливи. Можливо, знадобиться встановлення нових вкладишів або їхній ремонт (при неналежному стані поверхні шийки та опори).

 


 

Висновок


Кожна деталь рано чи пізно починає вимагати заміни. Від вас необхідні лише своєчасність та вибір надійних автозапчастин. У нашому інтернет-магазині Drossel автомобілістам доступний широкий асортимент товарів за доступними цінами.

Швидко підібрати все необхідне для ТО можна, клікнувши за цим посиланням:
Тут ви зможете купити вкладиші корінні та шатунні, отримавши професійну консультацію менеджерів. Швидка доставка замовлень здійснюється по всій території України. Чекаємо на ваші відгуки!
 


Читати інші статьи...

Відгуки
Для цієї публікації ніхто не залишив відгук.
Залишити свій відгук

Напишіть свій відгук або поставте запитання щодо цієї публікації:

Я хочу:

Скасувати

ім'я:

Email:

Текст:

Оцінка:

Код:

Дивіться також
Автозапчастини
Автозвук та електроніка
Автокилимки
Автономні джерела живлення
Автосвітло
Автотовари
Аксесуари
Апарати високого тиску і аксесуари
Багажні системи
В багажник
В гараж
Детейлінг та догляд
Дім та кемпінг
Електроінструменти
Ксенон 24V (9-32V)
Меблі для кемпінгу
Мотоциклетна програма
Оливи та хімія
Охоронні системи
Паркувальні системи
Ручний інструмент
Термопродукція
Тюнінг
Чохли та накидки
Штатні магнітоли
Вгору
У вашому кошику
Корзина пуста