Drossel - інтернет автозапчастин в Україні
066 386-22-66
098 022-44-00
093 044-66-44
Наприклад: біксенонові лінзи
0
0
0

Ознаки несправності турбіни

06.10.2022
Турбіною двигуна називають частину системи турбонаддуву. Ця деталь забезпечує додаткову подачу повітря до циліндрів двигуна. Її задача полягає у збільшенні потужності силового агрегату (при цьому робочий об'єм мотора має залишитися на початковому рівні).
 
Автомобільна турбіна, як і будь-яка інша запчастина, потребує періодичної діагностики, ремонту та заміни. І якщо барахлячий двигун розпізнати дуже легко, то з несправною турбіною може виникнути набагато більше питань. Пропонуємо дізнатися, як швидко визначити її поломку, уникнувши серйозних наслідків для свого автомобіля.

 

Про несправності турбіни: характерні ознаки


Іноді турбіна може зламатися раптово: через оливне голодування, ДТП, проникнення сторонніх твердих частинок у колесо компресора та ін. Але на щастя автомобілістів у більшості випадків ця деталь стає несправною поступово, що дає час звернутися до сервісного центру. Серед деяких ознак поломки: збільшена витрата оливи, знижений рівень тиску наддуву, поява з вихлопної труби диму сизого кольору, сторонні звуки з турбіни при роботі мотора (свист або гул).

 
Інші ознаки вмираючої турбіни на дизелі, про які ми розповімо докладніше:
 

Помпаж турбіни


Це поява пульсаційного тиску, через який на лопатки крильчатки починає впливати ударне навантаження. При помпажі зменшується потужність наддуву, а при включеному моторі чуються гучні хлопки. Якщо вчасно не звернутися до автосервісу, ця проблема може призвести до деформацій повітряних коліс, пошкодження компресора та посиленої вібрації, що ушкоджує двигун.
 

Свист турбіни дизельного двигуна


Якщо під час розгону з'являється такий звук, то, найімовірніше, з'єднання системи розгерметизувалися. Іншими словами, повітря проникає в тріщини шлангів і патрубків турбіни, що утворилися. У деяких випадках протяжний свист свідчить про попадання сторонніх частинок в колесо компресора, пошкодження інтеркулера, знос турбокомпресора.
 

Передув та недодув турбіни


Тиск наддуву є одним з найважливіших параметрів турбокомпресора. Коли тиск, що створюється турбіною, знижується, відбувається недодув. Коли підвищується – передув. Серед їх ознак варто виділити обмеження за потужністю та провали при їзді. Якщо вчасно не вирішити проблему, можна зіткнутися з підвищеним тиском повітря та, як наслідок, детонацією.

 

Діагностика турбіни


Турбіна двигуна прослужить довго, якщо перевіряти її при кожній заміні оливи. Крім того, рекомендуємо проводити візуальний огляд деталі, що дозволить усунути будь-які несправності ще на початкових стадіях. Вам навіть не потрібно знімати її з двигуна, достатньо дотримуватися простої схеми перевірки:
  • перевірте рівень моторної оливи (не забувайте, що використання якісних та перевірених рідин помітно продовжує життя цієї запчастини);
  • візуально огляньте турбіну та переконайтеся у відсутності уламків деталей та інших сторонніх предметів, які могли потрапити всередину;
  • перевірте всі патрубки та герметичність їх з'єднання (можливо, доведеться трохи підтягнути хомути);
  • огляньте зливний оливопровід та переконайтеся у відсутності пошкоджень, різних перегинів.
 
Також можна провести перевірку на увімкненому двигуні. Під час роботи компресора ви не повинні чути свист чи інші нехарактерні звуки. Якщо сторонній шум з'явився, рекомендується перевірити герметичність патрубків. За наявності пошкоджень їх необхідно замінити.

Отже, перевіряємо турбіну:
  • відкрийте капот та увімкніть двигун;
  • знайдіть патрубок, який з'єднує впускний колектор з нагнітачем;
  • передавіть рукою патрубок турбіни та попросіть свого помічника погазувати не більше 5 секунд, а потім відпустити педаль газу.
В ідеалі таку перевірку слід провести 3-4 рази. Якщо турбіна у хорошому стані, патрубок почне відчутно роздуватися під тиском. Якщо цього не відбувається, необхідно звернутися за допомогою до фахівців сервісного центру.

 

Висновок


Кожна деталь в автомобілі забезпечує його справну роботу та безпеку водія на дорозі. Щоб уникнути серйозних наслідків та дорогого ремонту, достатньо лише проводити загальну діагностику та своєчасно змінювати застарілі автозапчастини. Швидко підібрати все необхідне для ТО можна, клікнувши за цим посиланням:

У нашому інтернет-магазині Drossel ви зможете купити автомобільну турбіну за доступною ціною. Гарантуємо широкий асортимент товарів, актуальні відгуки автомобілістів та швидку доставку по всій території України. Залишилися питання? Зв'яжіться з нашими менеджерами зручним способом та отримайте професійну консультацію!




Читати інші статьи...

Відгуки
Для цієї публікації ніхто не залишив відгук.
Залишити свій відгук

Напишіть свій відгук або поставте запитання щодо цієї публікації:

Я хочу:

Скасувати

ім'я:

Email:

Текст:

Оцінка:

Код:

Дивіться також
Автозапчастини
Автозвук та електроніка
Автокилимки
Автономні джерела живлення
Автосвітло
Автотовари
Аксесуари
Апарати високого тиску і аксесуари
Багажні системи
В багажник
В гараж
Детейлінг та догляд
Дім та кемпінг
Електроінструменти
Ксенон 24V (9-32V)
Меблі для кемпінгу
Мотоциклетна програма
Оливи та хімія
Охоронні системи
Паркувальні системи
Ручний інструмент
Термопродукція
Тюнінг
Чохли та накидки
Штатні магнітоли
Вгору
У вашому кошику
Корзина пуста