Drossel - інтернет автозапчастин в Україні
066 386-22-66
098 022-44-00
093 044-66-44
Наприклад: біксенонові лінзи
0
0
0

LED vs Ксенон: які лампи краще?

17.10.2018
Найчастіше питання від наших клієнтів, які вирішили замінити лампи в автомобілі, що краще  LED або ксенон? Ми спробували максимально чесно порівняти ці дві технології і сподіваємося, що стаття спростить Ваш вибір. У матеріалі розглядаються технічні особливості лед-ламп і ксенонових ламп, відмінності в установці, а також їх основні плюси і мінуси.
 


Розбираємося в технічних особливостях LED і ксенону

 
Для того, щоб визначитися з вибором давайте для початку розберемося в технічних особливостях світлодіодних і ксенонових ламп, а також порівняємо основні характеристики.
 

Характеристики світлового потоку


Ксенон і світлодіоди, на відміну від галогену, світять яскраво. У звичайного ксенону або бі-ксенону світловий потік обмежується 4000 Лм, в той час як LED-лампи можна підібрати в діапазоні від 4100 Лм до 8000 Лм. Відзначимо важливу деталь, що в процесі експлуатації світлодіодні джерела світла не вигоряють, тобто втрати в яскравості світлового потоку незначні.

 
Розглянемо колір і температуру світла. Своїм вибором Вас точно порадує ксенон. Він світить в діапазоні від 3000K до 120000K, тобто від жовтого до бузкового. Тут легко можна знайти комфортний для Вас відтінок. Якщо ж говорити про лед-лампи, то в даному випадку колірна температура обмежується білим світлом або білим з блакитним відтінком (5000-6000K). Як показує практика, клієнти найчастіше вибирають саме нейтральне біле світло, як у LED.
 
  • Термін служби

 
Порівнюючи лед-лампи і ксенон за терміном служби варто враховувати інтенсивність використання джерел світла. Якщо Ви щодня катаєтеся по ночах, то будь-які лампи перегорять у вас дуже швидко. Коректніше порівнювати термін служби не в роках або місяцях роботи, а в годинах служби. Заявлений термін служби лед-ламп становить до 50 тисяч годин. У ксенону цей показник, в середньому, становить 30 тисяч годин. Ми рекомендуємо при помірній експлуатації міняти ксенон раз в два роки. Світлодіодні джерела світла працюють понад три роки.
 
  • Нагрівання корпусу

 
Однією з важливих характеристик є температура нагріву джерел світла. Це важливо в разі заміни лампи в стандартній фарі. Ксенон перетворює 7-10% енергії в тепло, тобто нагрів корпусу незначний. Світлодіоди інтенсивніше нагрівають корпус. Але цю проблему легко вирішує вбудований радіатор, який розсіює тепло. Кращий варіант, коли в радіатор вбудований кулер. Така конструкція не тільки краще відводить тепло, але дозволить використовувати лампу довше.
 
  • Потужність

 
Потужність — це показник енергоспоживання ламп, від якого залежить витрата палива і навантаження на бортову мережу. В даному випадку беззаперечним лідером є світлодіоди. При однаковій потужності в 35 Вт більш яскраве світло будуть давати саме лед-лампи. Вони не навантажують бортову мережу, а також не викликають перевитрату палива. Можна спокійно вибрати найяскравіші джерела світла і не переживати з приводу швидкої витрати бензину.
 
  • Попадання в фокус

 
І наостанок ми залишили одну з найважливіших характеристик. Так як і LED, і ксенон світять яскраво, а деякі моделі ламп навіть занадто, то виникає питання про коректне встановлення та налаштування обладнання, яка дозволить не сліпити зустрічну смугу. Ксенонові, біксенонові модулі дають спрямоване світло, який все ж вимагає регулювання. Для того, щоб не сліпити зустрічних учасників дорожнього руху необхідно підібрати правильний кут нахилу і зробити це краще в спеціальному сервісі. З лед-лампами все трохи простіше. За рахунок більш точного, ніж у ксенону, попадання в фокус, вони не сліплять зустрічну смугу. А дорогі моделі ще і мають спеціальний бортик, що виключає подібний недолік.
 
 

Поговоримо про особливості установки LED і ксенону

 
Так, коректна установка важлива. В іншому випадку Ви просто не отримаєте бажаного світла. Якщо Ви зупинили свій вибір на ксеноні, то пам'ятайте, що найкраще заміну обладнання проводити на СТО. Монтаж ксенонових або біксенонових модулів має безліч нюансів, так як при установці використовується складне устаткування. Наприклад, блоки розпалювання, які найчастіше не вміщаються в фару і вимагають кріплення зовні. Не забувайте і про правильне налаштування фокуса.
 
З лед-лампами все просто. Вам достатньо викрутити галогенову лампу і вкрутити LED. Світлодіодні джерела світла не вимагають додаткового обладнання, не чинять навантаження на бортову мережу, відповідно, немає необхідності в модифікації фар.
 

Підведемо підсумки

 
У цій статті ми розібрали основні відмінності ксенону і світлодіодів. Для того, щоб полегшити Ваш вибір ми звели всі характеристики в одну таблицю і знаком «+» позначили, яка лампа краще з того чи іншого параметру.
 
Характеристики LED Ксенон
Яскравість +  
Температура світла   +
Попадання у фокус +  
Термін служби +  
Енергоспоживання +  
Простота установки +  
Температура нагріву корпусу   +

Швидко підібрати якісні автолампи можна клікнувши за цим посиланням:



Читати інші статьи...

Відгуки

20:59:22 07.11.2020

Оцінка 5
Спасибо, Вам +
Розкрити
Відповісти

08:11:39 17.09.2020

Оцінка 5
Спасибо, благодаря вам сделала выбор!!!😊😊😊
Розкрити
Відповісти

09:28:25 31.10.2018

Оцінка 5
Спасибо за статью о автомобильных источниках света. Познавательно!
Розкрити
Відповісти
Залишити свій відгук

Напишіть свій відгук або поставте запитання щодо цієї публікації:

Я хочу:

Скасувати

ім'я:

Email:

Текст:

Оцінка:

Код:

Дивіться також
Автозапчастини
Автозвук та електроніка
Автокилимки
Автономні джерела живлення
Автосвітло
Автотовари
Аксесуари
Апарати високого тиску і аксесуари
Багажні системи
В багажник
В гараж
Детейлінг та догляд
Дім та кемпінг
Електроінструменти
Ксенон 24V (9-32V)
Меблі для кемпінгу
Мотоциклетна програма
Оливи та хімія
Охоронні системи
Паркувальні системи
Ручний інструмент
Термопродукція
Тюнінг
Чохли та накидки
Штатні магнітоли
Вгору
У вашому кошику
Корзина пуста