Drossel - інтернет автозапчастин в Україні
066 386-22-66
098 022-44-00
093 044-66-44
Наприклад: біксенонові лінзи
0
0
0

Відмінності ксенону постійного струму (DC) від ксенону змінного струму (AC)

26.10.2014
На перший погляд відрізнити якість ксенону постійного струму і ксенону змінного струму складно. Тільки мерехтіння ламп видає відсутність в системі DC стабілізатора напруги. Щоб зрозуміти принцип роботи кожної системи, необхідно знати їх конструктивні особливості. Основний відмітний аспект ксенону AC від DC - принцип роботи блоку розпалювання. Причому це стосується безпосередньо моменту розпалу ксенонових ламп і підтримки режиму їх нормального функціонування. Для створення дугового розряду між електродами лампи необхідний потужний імпульс. У цей момент напруга досягає позначки в 25кВ. Після запуску лампи контроль над підтриманням напруги передається на контролер, інтегрований в баласт. Напругу живлення ксенону в нормальному режимі функціонування - 80В. Живлення має подаватися на систему безперервно.
В DC комплектах баласти створюють нециклічний, одиничний розряд. Це стає причиною тремтіння електричної дуги ксенону. Для правильного запалювання лампи необхідний повторний імпульс. Час очікування розряду і прогріву лампи займає кілька секунд. Все залежить від потужності блоку керування ксенонової системи. Ксенон постійного струму значно випереджає за якістю галогенове освітлення, але поступається показникам надійності систем змінного струму. Ксенон АС бездоганно працює, завдяки можливостям змінного струму створювати імпульси потрібної частоти і потужності для безперебійного світіння ламп. Для створення амплітуд коливань використовують джерела змінного струму - інвертори. Ці пристрої перетворять низьковольтний імпульс в високовольтний розряд і навпаки. Напруга бортової мережі транспортного засобу (12В) досягає потрібної величини в 25кВ. При цьому блоки розпалювання АС передбачають двосторонній зв'язок між основними функціональними вузлами системи. Лампи ксенону працюють від прямокутної хвилі високої частоти. Спеціальна мікросхема відповідає за зворотній зв'язок лампи з баластом. Як тільки потужність дугового розряду в колбі з ксеноном падає, блок керування на лампу відправляє імпульс підтримки її світіння. Коректна робота системи і потужний потік світла безпосередньо залежить від напруги, що поставляється.
 
Комплекти змінного струму відрізняються від ксенону DC також ергономічними показниками блоків керування. Ксенон АС за вагою важче і габаритніше, оскільки містить перетворювач сигналу. Цей вбудований стабілізатор може розміщуватися окремо від баласту або монтуватися безпосередньо в його корпус. Розташування високовольтної котушки визначає, якої будови буде блок АС - одно- або двокомпонентної. Форма пристрою може бути стандартною (normal) або тонкою (Slims).
 
Більшість власників авто в якості ксенонового освітлення віддають перевагу використанню систем змінного струму двокомпонентної будови. Дане конструктивне рішення максимально захищає проводку автомобіля від небезпечних проводів високої напруги, оскільки вони розосереджені по периметру спеціального ізольованого пластикового блоку. Баласти з винесеною котушкою більш потужні, зводять до мінімуму виникнення перешкод у мовленні радіоапаратури транспортного засобу, наведень від високовольтних вузлів, згубно впливають на працездатність електроніки авто. У деяких моделях двокомпонентної будови встановлюють додаткові заглушки перешкод. Часто сучасні ксенонові системи використовують лампи, суміщені з ігнітором в одне ціле.
 
Блоки ксенону змінного струму, на відміну від вузлів керування DC, видають гучний сигнал (писк) при запалюванні лампи, який затихає в міру її розжарювання. Цей звук допомагає вловити момент готовності ксенону для використання. Ксенонове освітлення з баластами постійного і змінного струму вимагає правильного підбору ламп. Їх маркування аналогічне - АС, DC. Від відповідності цих параметрів залежить термін служби ксенону в цілому (ламп і баласту), коректність його роботи. Зносостійкість блоків розпалу й ламп, якість і безперервність світлового потоку зменшується в рази, якщо використовувати блок DC з лампами АС. З'являтиметься «тремтіння» світлового потоку, оскільки немає стабільності в дуговому розряді. А якщо лампу DC підключити до блоку АС, функціонувати система взагалі не буде. Адже блок АС не створює полярність, так необхідну для роботи ламп постійного струму. При підключенні DC блоку до DC лампи мінімальний термін служби комплектуючих становить 1 рік. Час роботи ксенону змінного струму становить 3000 годин, ксенону DC - в два рази менше (1,5 тис. годин).
 
Найбільш вагома відмінність між двома видами ксенону - вартість. Блоки змінного струму значно дорожче DC систем. Причина криється в оснащеності додатковими компонентами. Не розбираючи блоки розпалу й лампи, складно візуально визначити, який ксенон пропонують. Вибирати подібні системи освітлення варто разом з фахівцями, довіряти сумлінним продавцям. Деякі умільці розміщують в ксеноні DC муляжі інверторів, обманюючи неуважних покупців. У чому системи ксенонового освітлення АС і DC схожі - в стійкості до термальних перепадів. Конструктивні особливості кожної моделі передбачають стійкість компонентів до атмосферного впливу: корпус герметично запаяний, найбільш вразливі елементи надійно заховані від проникнення вологи.
 
Виходячи з вищевикладеного, проаналізувавши статистику по відсоткам браку (АС - до 2%, DC- більше 5%), видно, що відмінності ксенону постійного струму від ксенону AC колосальні. Який тип освітлення і блоків керування вибрати, залежить від потреб і можливостей кожного власника авто. Оцінивши надійність і рівень виконання комплектуючих, стає зрозуміло, що комплект АС ніколи не буде коштувати дешево. Не варто піддаватися на строкату рекламу і ганятися за дешевизною. Купивши неякісний ксенон, зростає ймовірність повторної витрати грошей.


Читати інші статьи...

Відгуки

20:59:35 05.12.2018

Оцінка 5
Имею блок розжига конвой 9-32в какую лампу мне к нему подобрать
Розкрити
Відповісти
Drossel

16:37:16 06.12.2018

Дмитрий, если у Вас блок розжига переменного тока, то у нас на сайте Вы можете выбрать любые ксеноновые лампы с нужным для Вас цоколем.
Розкрити

00:17:29 06.01.2018

Оцінка 5
Доброго дня Имею оригинал блок Хелла 5DV 007 скажите какая лампа АС или ДС для єтого блока ? мне нужно под цоколям НВ4(9006) цвет от 3000-4300К - купили китайские лампи но розжигают не з первий раз !!! спасибо
Розкрити
Відповісти
Drossel

11:42:23 06.01.2018

Микол, нужны лампы AC. Возможно лампы низкого качества или проблемы с питанием, коннекторами..... На расстоянии диагностировать невозможно.
Розкрити

22:19:02 21.11.2017

Оцінка 5
Пацаны, у меня в машине ксенон постоянного тока стоит шесть лет. Раза 3 менял лампы, есть разница в распределении света... В прошлом году заказал комплект биксенона H4 чтобы поставить на мотоцикл. Ребята с Дросселя мне перезвонили и практически уговорили доплатить и купить набор переменного тока. В итоге- я просто в шоке был, когда поставил этот комплект. Свет ЗНАЧИТЕЛЬНО лучше, по сравнению с тем, что у меня на машине. Сейчас буду и на машину заказывать такой - же комплект.(Я брал Митсуми, очень доволен) Персоналу сайта- большое спасибо!
Розкрити
Відповісти

10:38:48 20.04.2017

Оцінка 5
Стоял у меня комплект биксенона, на лампах напимано АС, на блоках DC. Нужно заменить блок розжига. Так какой блок покупать AC или DC.
Розкрити
Відповісти
Drossel

12:07:20 20.04.2017

Николай, покупайте блок розжига AC. Ксенон DC мы вообще не рекомендуем устанавливать, так как у него свет хуже и гарантийных случаев гораздо больше.
Розкрити

21:48:45 15.01.2017

Оцінка 1
У меня значит просто чудо какоето ведь отлично работают блоки Инфолайт с лампочками DC
Розкрити
Відповісти

10:45:37 11.11.2016

Оцінка 5
Отличная статья
Розкрити
Відповісти

08:51:52 24.12.2015

Оцінка 5
Спасибо за толковую статью. Коротко, конкретно и без воды. Подскажите, пожалуйста, как , возможно по маркировкам, отличить комплектующие АС от DC при покупке? Встречал в описании ксенона "5-е поколение", это и есть DC? Спасибо.
Розкрити
Відповісти

21:02:32 24.03.2015

Оцінка 5
Большое спасибо за статью. Очень доступно, понятно и по делу. Прочёл тут абсолютно всё, что интересовало. Разве что, о маркировке на самих блоках и лампах (если она есть) услышать бы!
Розкрити
Відповісти

22:36:10 01.02.2015

Оцінка 5
Ну хоть где-то нормально написано. Теперь знаю чем отличается ксенон DC от АС. Спрашивал на рынке, ребята там вообще не понимают о чем речь идет.
Розкрити
Відповісти
Залишити свій відгук

Напишіть свій відгук або поставте запитання щодо цієї публікації:

Я хочу:

Скасувати

ім'я:

Email:

Текст:

Оцінка:

Код:

Дивіться також
Автозапчастини
Автозвук та електроніка
Автокилимки
Автономні джерела живлення
Автосвітло
Автотовари
Аксесуари
Апарати високого тиску і аксесуари
Багажні системи
В багажник
В гараж
Детейлінг та догляд
Дім та кемпінг
Електроінструменти
Ксенон 24V (9-32V)
Меблі для кемпінгу
Мотоциклетна програма
Оливи та хімія
Охоронні системи
Паркувальні системи
Ручний інструмент
Термопродукція
Тюнінг
Чохли та накидки
Штатні магнітоли
Вгору
У вашому кошику
Корзина пуста