Drossel - інтернет автозапчастин в Україні
066 386-22-66
098 022-44-00
093 044-66-44
Наприклад: біксенонові лінзи
0
0
0

Причини несправності водяного насоса (помпи)

23.08.2022
Для того щоб автомобільний двигун не перегрівався, передбачена ціла система відводу тепла. Однією зі складових ланок цієї системи є водяний насос. Завдання даної запчастини хоч і просте, але вкрай важливе. Деталь відповідає за забезпечення безперервної циркуляції охолоджуючої рідини (антифризу) від двигуна до радіатора та у зворотному напрямку.


 

Водяна помпа: призначення, конструкція та принцип роботи

 
Помпа водяна має просту конструкцію: металевий вал на двох підшипниках, сальник для герметичності з'єднання валу з робочою камерою, крильчатка, що запускає «кругообіг» антифризу. Весь механізм функціонує всередині міцного чавунного або алюмінієвого корпусу, який розрахований на витримку високих температур і є стійким до вібрацій.


 

Як зрозуміти, що потрібна заміна водяної помпи?

 
Існує декілька ознак «вмираючого» насоса, серед яких:
  • поява сторонніх шумів;
  • люфт шківа помпи;
  • протікання антифризу;
  • виникнення запаху охолоджуючої рідини;
  • активність індикатора перегріву двигуна, ОР.
При появі хоча б одного з перерахованих вище симптомів необхідно якнайшвидше провести огляд стану системи охолодження і зокрема водяної помпи.


 

Причини несправності помпи

 
Які можливі причини несправності водяного насосу? Це питання турбує не тільки початківців, але й доволі досвідчених автомобілістів.
 

Причина №1. Несправний підшипник

 
Автомобільний підшипник зношується з природних причин у міру його експлуатації. Також можливе і прискорене зношування цієї деталі. Це відбувається внаслідок:
  • неправильної, більш сильної натяжки ременя (на підшипник здійснюється більше зусилля);
  • попадання антифризу на пари, що труться (часто відбувається через розгерметизацію прокладки).

 

Причина №2. Порушення ущільнень

 
Автомобільний насос має два ущільнення – сальник та манжету. Найчастіше виходить з ладу сальник (гумова прокладка). Відбувається це з двох причин — природне зношування та застосування антифризу поганої якості. У довгостроковій перспективі неякісна охолоджуюча рідина «з'їдає» гумовий ущільнювач, він починає підтікати, що викликає:
  • зниження рівня антифризу у системі;
  • попадання ОР або води до підшипника, вимивання з нього мастильного матеріалу.

 

Причина № 3. Неспіввісність кріплення

 
Неспіввісність кріплення може бути викликана декількома факторами:
  • неправильна інсталяція (явище доволі рідкісне, оскільки корпус помпи йде вже з готовими отворами кріплення, повз які складно промахнутися);
  • нерівномірне прилягання до блоку мотора (може бути в тому випадку, якщо привалкові поверхні брудні, іржаві або викривлені);
  • заводський брак;
  • попадання транспортного засобу в ДТП, внаслідок якого зміщуються окремі елементи кузова та / або двигуна.
Якщо співвісність порушена, шків обертатиметься з перекосом. Як результат – прискорене зношування навантаженої частини ременя та підшипника. У критичних випадках можливий навіть обрив ременя, зіткнення клапанів та поршнів.

 

Висновок

 
Варто відзначити, що зниження продуктивності водяного насоса, і відповідно, зниження тиску в системі охолодження може виникнути після використання герметика, застосовуваного з метою усунення течі радіатора. Склад герметика поєднується з антифризом і забиває стільники (канали) радіатора, а також налипає на крильчатку помпи. Якщо відбулася дана ситуація, необхідно злити охолоджувальну рідину, демонтувати насос, після чого виконати промивку системи охолодження за допомогою спеціальних засобів.


 
Багатьох водіїв цікавить питання про те, ремонтувати старий насос, чи встановлювати нову запчастину. Конкретна відповідь у цьому випадку неможлива, оскільки вона залежить від стану помпи, її зносу, якості, виробника. Проте, як показує практика, ремонт можливий лише за заміни гумового ущільнювача. У решті випадків рекомендується водяну помпу замінити на нову. При заміні водяного насоса також змінюється охолоджуюча рідина.

Швидко підібрати все необхідне для ТО можна, клікнувши за цим посиланням:
Купуйте насос водяний в інтернет-магазині Drossel за актуальною ціною. Ми регулярно оновлюємо асортимент каталогу автозапчастин та гарантуємо швидку доставку по всій Україні. Чекаємо на ваші відгуки!



Читати інші статьи...

Відгуки
Для цієї публікації ніхто не залишив відгук.
Залишити свій відгук

Напишіть свій відгук або поставте запитання щодо цієї публікації:

Я хочу:

Скасувати

ім'я:

Email:

Текст:

Оцінка:

Код:

Дивіться також
Автозапчастини
Автозвук та електроніка
Автокилимки
Автономні джерела живлення
Автосвітло
Автотовари
Аксесуари
Апарати високого тиску і аксесуари
Багажні системи
В багажник
В гараж
Детейлінг та догляд
Дім та кемпінг
Електроінструменти
Ксенон 24V (9-32V)
Меблі для кемпінгу
Мотоциклетна програма
Оливи та хімія
Охоронні системи
Паркувальні системи
Ручний інструмент
Термопродукція
Тюнінг
Чохли та накидки
Штатні магнітоли
Вгору
У вашому кошику
Корзина пуста