Drossel - інтернет автозапчастин в Україні
066 386-22-66
098 022-44-00
093 044-66-44
Наприклад: біксенонові лінзи
0
0
0

Заміна паливного фільтра: як і коли міняти паливний фільтр

24.06.2022
Кожен автовласник рано чи пізно стикається з моментом, коли потрібно міняти паливний фільтр. Дана запчастина затримує сторонні домішки, що забивають форсунки та перешкоджають нормальній роботі транспортного засобу. Чим чистіше паливо потраплятиме всередину, тим довше прослужить двигун.
 

 

Особливості паливних фільтрів, їх типи

 
Принцип роботи фільтра для палива влаштований подібно до масляного — чим більша площа фільтруючої поверхні, тим довший експлуатаційний термін запчастини.
 
Паливний фільтр відрізняється за своєю конструкцією. Від виду ДВЗ залежить тип фільтра та його функціональні характеристики. Системи впорскування діляться на декілька видів:
  • карбюраторні;
  • інжекторні;
  • дизельні;
  • ті, що працюють на газі.

 
Фільтри карбюраторних двигунів служать для затримки сторонніх частинок величиною понад 20 мкм. При виготовленні цих пристроїв зазвичай використовують прозорий пластик, через стінки якого можна оцінити ступінь забрудненості.
 

 
Фільтри інжекторних ДВЗ через більш складний пристрій та наявність високоточних деталей затримують частинки розміром менше 10 мкм. Матеріал корпусу – якісний метал. Занурювальні виготовляють з високоміцного пластику.
 

 
Конструкція фільтра, через який проходить паливо дизельних автомобілів, складніша за бензиновий. Крім фільтруючого елемента у формі циліндра, запчастину оснащують ще сепаратором, який збирає на дні воду.
 

 
Паливні фільтри для газобалонного обладнання виготовляють із металу, рідше – із пластику. Конструкція — така сама, як у магістральних фільтрів для рідкого палива.
 

 
Також паливні фільтри поділяються на збірні (змінюється лише елемент фільтрації) та нерозбірні (вимагає повної заміни).
 
Згодом пропускна здатність паливного фільтра погіршується. Зрозуміти, що запчастина вийшла з ладу можна за такими ознаками:
  • підвищена витрата палива;
  • неможливість завести автомобіль;
  • троїння двигуна;
  • ривки при різкому натисканні на педаль акселератора;
  • довільне вимкнення двигуна;
  • зниження потужності мотора (спочатку при збільшених навантаженнях, потім – постійно).
Міняти паливний фільтр слід за перших підозр у його непридатності.
 

 

Періодичність заміни паливного фільтра

 
Правильна відповідь на питання, через скільки кілометрів пробігу потрібно проводити заміну паливного фільтра, знаходиться у сервісній книжці до транспортного засобу. Зазвичай автовиробники декларують періодичність заміни бензинового фільтра – 20-50 тис. км їзди, дизельного – близько 15 тис. км. Заміну газових фільтрів рекомендують проводити кожні 10 тис. км пробігу.
 
Тривалість періоду заміни даної запчастини також залежить від якості палива, що експлуатується, та манери їзди.

 

Інструменти для заміни паливного фільтра

  
Для заміни паливного фільтра вам знадобляться стандартні інструменти (гайковий ключ, торцевий ключ, викрутка). Залежно від способу встановлення фільтра на паливопроводі будуть потрібні ще додаткові інструменти:
  • якщо фільтр оснащений різьбовим з'єднанням – скористайтеся ключем з відкритим зевом або тріскачкою;
  • якщо фільтр зафіксований на клямках – візьміть плоскогубці;
  • якщо фільтр встановлений у важкодоступному місці – вам знадобиться ліхтар.

 

Запобіжні заходи

 
При заміні паливного фільтра дотримуйтесь техніки безпеки:
  1. Не паліть поруч із фільтром;
  2. Виконуйте роботу в приміщенні, що добре провітрюється, або на вулиці;
  3. Майте під рукою вогнегасник;
  4. Одягніть окуляри, щоб захистити очі;
  5. Після закінчення заміни ретельно вимийте руки від залишків палива.
Звертаємо увагу, що самостійно провести заміну паливного фільтра можна тільки в тому випадку, якщо в машині не встановлений газовий балон. Якщо раніше ви виконували переробку на ГБО, тоді для заміни зношеної запчастини зверніться до спеціалізованого сервісу. Газ є вибухонебезпечним.

 

Як змінити паливний фільтр: алгоритм проведення робіт

 

Крок 1. Скидання тиску в паливній системі

 
Для початку необхідно знайти облицювання. Потім потрібно відкрутити щиток за допомогою викрутки та витягнути запобіжник паливного насоса. Запустити автомобіль і дочекатися, поки він затихне – закінчиться паливо. Потім знову повернути запалення на 3 секунди. Тиск піде і можна міняти фільтр.
 

Крок 2. Пошук паливного фільтра

 
Щоб підібратися до деталі, вам доведеться загнати машину на естакаду або спуститися в оглядову яму гаража.
 

Крок 3. Зняття паливного фільтра

 
Спочатку необхідно від'єднати наконечники трубок. Потім затиснути фіксатори (будьте обережні – витече невелика кількість палива). Далі слід послабити болт, який фіксує кріплення хомута (скористайтеся ключем на 10). Дістати фільтр.
 

 

Крок 4. Встановлення нової запчастини

 
Зафіксувати болт кріплення хомута. Вкрай важливо розрахувати зусилля: не погнути фільтр і при цьому докрутити до кінця. Одягнути наконечники трубок (до клацання).
 

Крок 5. Перевірка

 
Вставити запобіжник фільтра та запустити мотор. Зачекати хвилину, а потім заглушити двигун. Повернутись під транспорт та перевірити, чи не тече фільтр.
 
Якщо ви виявите витік бензину, ймовірно проблема виникла в гумових кільцях, необхідно провести їхню заміну. Краще зробити це відразу, тому що згодом все одно доведеться до цього повернутися. На цьому роботу із заміни фільтра можна вважати завершеною.
 

 
Окремо відзначимо, що універсальної інструкції щодо заміни паливного фільтра не існує. Заміна фільтра на дизелі відбувається за схожим сценарієм, але з деякими нюансами. Наприклад, у сучасних автомобілях даний вузол знаходиться у підкапотному просторі між паливним насосом та двигуном, під високим тиском. Працюючи без спеціалізованого електронного обладнання, ви ризикуєте вивести з ладу всю паливну систему.


 
Пам'ятайте, що своєчасна заміна паливного фільтра дозволить запобігти виникненню більш серйозних проблем у майбутньому та заощадити на паливі. Сподіваємося, що ця стаття допомогла вам відповісти на питання, як замінити паливний фільтр своїми руками.

Швидко підібрати паливний фільтр та запчастини для ТО можна клікнувши за цим посиланням:
Купити автомобільний паливний фільтр та інші запчастини за актуальною ціною ви можете у нашому інтернет-магазині drossel. Оперативна доставка здійснюється по всій території України. Після отримання товару залиште відгук на нашому сайті.



Читати інші статьи...

Відгуки
Для цієї публікації ніхто не залишив відгук.
Залишити свій відгук

Напишіть свій відгук або поставте запитання щодо цієї публікації:

Я хочу:

Скасувати

ім'я:

Email:

Текст:

Оцінка:

Код:

Дивіться також
Автозапчастини
Автозвук та електроніка
Автокилимки
Автономні джерела живлення
Автосвітло
Автотовари
Аксесуари
Апарати високого тиску і аксесуари
Багажні системи
В багажник
В гараж
Детейлінг та догляд
Дім та кемпінг
Електроінструменти
Ксенон 24V (9-32V)
Меблі для кемпінгу
Мотоциклетна програма
Оливи та хімія
Охоронні системи
Паркувальні системи
Ручний інструмент
Термопродукція
Тюнінг
Чохли та накидки
Штатні магнітоли
Вгору
У вашому кошику
Корзина пуста