Drossel - інтернет автозапчастин в Україні
066 386-22-66
098 022-44-00
093 044-66-44
Наприклад: біксенонові лінзи
0
0
0

Заміна ланцюга ГРМ своїми руками: покрокова інструкція

04.02.2021
Ланцюговий привід ГРМ відповідає за передачу обертального зусилля від колінвала до розподілвала. Забезпечуючи нормальну роботу всього транспортного засобу, він є одним з найважливіших елементів його конструкції.
 

 

Несправності та їх наслідки


Ланцюг ГРМ з шестернями встановлюється в самому силовому агрегаті, а значить – повністю ховається від очей автовласника. З одного боку це дозволяє йому ретельно змащуватися моторною оливою, що позитивно впливає на термін експлуатації, але з іншого – ускладнюється можливість візуально оцінити, в якому стані знаходиться вузол.
 
Перша ознака несправності – рокочучий звук при їзді, який може бути викликаний ослабленим натягом. Також зустрічається груба і переривчаста робота двигуна на холостому ходу або при запуску.
 
Проблеми з ланцюговою передачею нерідко стають причиною обірваного заспокоювача. У розтягнутому та ослабленому вигляді деталь перескакує на кілька зубів, а в найважчих випадках – просто обривається. Серед інших наслідків:
  • зміщення на 3 зуба: мотор перестає заводитися;
  • перескакування ланцюга на 1-2 зуба: сильні вібрації двигуна при роботі, знижена потужність, різкі звуки з впускного колектора при натисканні на педаль акселератора.

Якщо ланцюг газорозподільного механізму (ГРМ) обірветься, це призведе до раптової втрати потужності або повної відмови мотора. Почули при цьому різкий металевий звук? Можете не сумніватися в зіткненні поршня і клапана, яке, швидше за все, стане причиною серйозного ремонту в майбутньому.
 

Як часто потрібно міняти ланцюг ГРМ?


Середній експлуатаційний термін деталі дорівнює 200 тис. км пробігу. Виробники часто не регламентують періодичність заміни, оскільки багато що залежить від умов експлуатації, манери водіння та навіть якості моторної оливи. Важливо відстежувати стан ланцюга і при виявленні будь-яких несправностей відразу ж звертатися за допомогою до фахівців.
 

Самостійна заміна ланцюга ГРМ: як зробити все правильно?


Заміна ланцюга ГРМ – процедура, з якою впорається більша частина автовласників. У список необхідних інструментів входить домкрат, ріжкові ключі, головки з подовжуючими насадками, слюсарні інструменти (викрутка, молоток) та кондуктор (прилад, що дозволяє фіксувати розподільні вали на моторі). Також не забудьте підготувати ємності, куди можна злити антифриз і моторне мастило.
 
Для прикладу візьмемо розбір Hyundai Solaris 16V (інші машини з переднім приводом вимагають практично такого ж принципу роботи):
  • встановіть домкрат та підніміть двигун, після чого відкрутіть присутні кронштейни і подушку силового агрегату;
  • звільніть натяжний ролик приводу генератора, зніміть ремінь і шків з насоса гідропідсилювача керма;
  • зніміть помпу з мотора, розкрутіть кріплення генератора та відкладіть його в сторону;
  • зніміть болт, що фіксує шків колінвала, і згодом видаліть сам шків;
  • відкрутіть болти кріплення кришки ГРМ та акуратно дістаньте її.

Тепер потрібно прибрати залишки герметика з кришки і посадкового фланця блоків циліндра. Поворотом колінвала з'єднати всі мітки, які вибиті на шестерінках, з орієнтирами, вказаними в документації.
 

Установка нової деталі


Тут все так само варто озброїтися повним списком витратних матеріалів: прокладки (під кришку ГРМ та для помпи), ущільнювальні кільця, гідронатягувач, герметик.
 
На ланках ланцюга виробники спеціально проставляють мітки, які поєднуються з ризиками на шестерінках розподілвала і колінвала. Перші дві відзначені жовтим кольором, третя – чорним або будь-яким іншим. Ланцюг встановлюється на шестерні, враховуючи зазначені мітки, і натягується до необхідного рівня.
 

Про заміну натягувача


Гідравлічний натяжний механізм рекомендується міняти одночасно з ланцюгом ГРМ. Він тримається на декількох болтах, які відкручуються при заміні деталі. Новий натягувач має спеціальну чеку, що фіксує плунжер в початковому положенні. Якщо ланцюг встановлений ​​по мітках, а його слабина знаходиться на стороні натяжного башмака, чека змінює своє положення і пружина виштовхує шток. В результаті цього ланцюговий привід натягується.
 
 
На завершальному етапі монтажу рекомендується провернути колінвал на 2-3 оборота, щоб звірити положення міток, та провести зворотню збірку двигуна.
 

Висновок


Справний стан ланцюга ГРМ – запорука надійного та стабільно функціонуючого мотора. Саме тому так важливо стежити за його станом, не допускаючи серйозних наслідків поломки. Швидко підібрати ремені, ланцюги, натягувачі можна, клікнувши за цим посиланням:
У нашому інтернет-магазині Drossel ви знайдете якісні автозапчастини за доступними цінами і зможете підібрати для свого авто все найнеобхідніше. Залишилися питання? Зв'яжіться з менеджерами по телефону та отримаєте професійну консультацію!



Читать другие статьи...

Отзывы
Для данной публикации никто не оставил отзыва.
Залишити свій відгук

Напишіть свій відгук або поставте запитання щодо цієї публікації:

Я хочу:

Скасувати

ім'я:

Email:

Текст:

Оцінка:

Код:

Смотрите также
Автозапчастини
Автозвук та електроніка
Автокилимки
Автономні джерела живлення
Автосвітло
Автотовари
Аксесуари
Апарати високого тиску і аксесуари
Багажні системи
В багажник
В гараж
Детейлінг та догляд
Дім та кемпінг
Електроінструменти
Інструмент
Ксенон 24V (9-32V)
Меблі для кемпінгу
Мотоциклетна програма
Оливи та хімія
Охоронні системи
Паркувальні системи
Ручний інструмент
Термопродукція
Тюнінг
Чохли та накидки
Штатні магнітоли
Вгору
У вашому кошику
Корзина пуста