Drossel - інтернет автозапчастин в Україні
066 386-22-66
098 022-44-00
093 044-66-44
Наприклад: біксенонові лінзи
0
0
0

Причини несправності датчиків гальмівних колодок

23.01.2023
Гальмівні колодки є елементом механізму, який вважається одним із найважливіших в автомобілі. Дані деталі відповідають не лише за справність системи гальмування, а й за безпеку водія та його пасажирів. Принцип роботи доволі простий: гальмівні колодки притискаються до диска, створюють опір і цим уповільнюють або зупиняють рух транспортного засобу. 
 
Як і всі запчастини, гальмівні колодки мають певний експлуатаційний ресурс та потребують заміни. Для того щоб своєчасно виявити критичний знос, а також для визначення пробігу, що залишився, встановлюють датчики гальмівних колодок.


 

Зношування гальмівних колодок
 

Тертя – це природний фізичний процес при роботі гальмівних колодок, якому вони піддаються протягом свого терміну експлуатації. За регламентом заміну гальмівних колодок потрібно проводити після пробігу 8-12 тисяч кілометрів. Але в залежності від ряду факторів, вихід із ладу даних елементів може статися і після 5 тисяч кілометрів.
 
Термін служби гальмівних колодок залежить від таких факторів:
  1. Матеріал виготовлення та його якість. Чим вища твердість матеріалу, тим швидше відбувається гальмування і сильніше стираються колодки (та навпаки);
  2. Умови експлуатації. Знос буде різним при їзді по асфальту та по бездоріжжю. Забруднення колодок піддає їх більшому впливу від тертя;
  3. Правильність налаштування та роботи. Нерівномірне прилягання колодок, застаріла гальмівна рідина та інші дефекти збільшують зношування колодок;
  4. Частота та характер використання.

 

Датчики гальмівних колодок


В силу перелічених вище факторів, складно передбачити, коли гальмівні колодки вийдуть з ладу. Для вирішення цієї проблеми було розроблено спеціальні датчики. Крім того, що вони сигналізують про стирання фрикційної накладки до мінімально допустимої товщини, вони можуть прогнозувати настання цього моменту.
 
Сучасні електронні датчики є сплетенням дроту, по якому тече невеликий струм. У міру зношування колодок, пластикова оболонка датчика стирається і дріт замикається на диск, а на панель приладів надходить відповідний сигнал.


 
Нові версії даних деталей можуть містити у своїй конструкції два таких сплетіння. При досягненні певного рівня зносу, перший з них контактує з гальмівним диском, після чого значно збільшується опір в ланцюгу і датчик розраховує експлуатаційний ресурс фрикційних накладок, що залишився. Тут враховується швидкість авто, пробіг, рівень гальмівної рідини у системі, температура гальм. Результат розрахунку надходить на панель приладів і відображається у вигляді цифр або індикатора певного кольору. Після розриву другого сплетіння – ланцюг замикається і приладова панель повідомляє про необхідність заміни гальмівних дисків.
 
Датчики зносу колодок можуть встановлюватися всередину фрикційних дисків без можливості їх відділення, цей тип є найпоширенішим. Інші ж інсталюються в спеціальну виїмку і є знімними.


 

Причини поломок датчиків колодок


Датчики зносу гальмівних колодок можуть бути пошкоджені під час проведення інших ремонтних робіт, від зовнішніх умов або через високі температури при нагріванні гальмівних елементів.
 
Основні причини виходу з ладу датчиків фрикційних накладок:
  • обрив контактів чи пошкодження дротів (датчик не спрацьовує навіть після повного зносу дисків);
  • окиснення контактів(як результат – підвищення опору та спрацювання датчика незалежно від справності гальмівної системи).
Також датчик може помилково спрацьовувати при потраплянні вологи на контактну поверхню. Щоб виправити це, гальмівні колодки необхідно добре прогріти.


 

Підведемо підсумки
 

Датчик зносу колодок є витратним матеріалом, його варто замінювати разом із встановленням нових фрикційних накладок. Необхідно не забувати в проміжку між замінами перевіряти їхню працездатність. Не замінені вчасно деталі можуть призводити до неприємних наслідків, інколи ж і до ДТП.
 
Перейти та швидко підібрати все необхідне для обслуговування гальмівної системи ви можете за наступним посиланням:


 
Прочитати відгуки, вибрати та купити датчики гальмівних колодок за доступною ціною можна на нашому сайті. Інтернет-магазин Drossel дбає про своїх покупців, а тому пропонує лише якісні автозапчастини від перевірених виробників. Доставка здійснюється у всі регіони України. У разі виникнення питань, зв'яжіться з нашими менеджерами.



Читати інші статьи...

Відгуки
Для цієї публікації ніхто не залишив відгук.
Залишити свій відгук

Напишіть свій відгук або поставте запитання щодо цієї публікації:

Я хочу:

Скасувати

ім'я:

Email:

Текст:

Оцінка:

Код:

Дивіться також
Автозапчастини
Автозвук та електроніка
Автокилимки
Автономні джерела живлення
Автосвітло
Автотовари
Аксесуари
Апарати високого тиску і аксесуари
Багажні системи
В багажник
В гараж
Детейлінг та догляд
Дім та кемпінг
Електроінструменти
Ксенон 24V (9-32V)
Меблі для кемпінгу
Мотоциклетна програма
Оливи та хімія
Охоронні системи
Паркувальні системи
Ручний інструмент
Термопродукція
Тюнінг
Чохли та накидки
Штатні магнітоли
Вгору
У вашому кошику
Корзина пуста