Drossel - інтернет автозапчастин в Україні
066 386-22-66
098 022-44-00
093 044-66-44
Наприклад: біксенонові лінзи
0
0
0

Стружка в масляному фільтрі: чим небезпечна і як запобігти

10.01.2023
У процесі роботи двигуна моторна олива старіє, втрачає свої властивості, а також змінює колір. Це відбувається через погіршення якості змащувальної рідини. Крім звичайного бруду та пилу, причиною також може бути потрапляння стружки. Якщо ви помітили її при регулярному обслуговуванні автомобіля, то ігнорування цього фактора може стати грубою помилкою. В даній статті ми допоможемо вам визначити причини утворення металевої стружки, можливі загрози для силового агрегату та методи боротьби з нею.


 

Чому виникає металева стружка


Тертя – це неминучий фізичний процес, який супроводжує роботу двигуна протягом усього його експлуатаційного періоду. Для мінімізації цього впливу використовують моторну оливу. Вона змащує рухомі елементи і виводить бруд, сажу, нагар та інші відкладення.
 
Якщо в результаті тертя утворюється невелика кількість стружки, вона змивається, осідаючи в піддоні та оливному фільтрі. Якщо стружка виробляється у великих кількостях – це може призвести до тяжких наслідків.


 

Як визначити надмірне утворення стружки


Фактори, за якими можна визначити наявність стружки в оливному фільтрі:
  • значне збільшення витрати оливи;
  • металічний колір змащувальної речовини;
  • наявність стуку у двигуні;
  • "простріли" при скиданні газу;
  • активація датчика тиску оливи.
Також можна взяти трохи оливи за допомогою шприца, дочекатися утворення осаду та піднести до нього магніт. У такому разі у вас буде шанс визначити тип металу та розібратися з першопричиною.
 

Типи металевої стружки та причини її утворення

 

Залізна стружка
 

Якщо ви визначили, що в масляному фільтрі залізна стружка, то ймовірно проблема з елементами двигуна, що обертаються (колінчастий і розподільний вал виготовлені саме із заліза). У будь-якому випадку це сигналізує про необхідність термінового і серйозного ремонту.


 

Мідна, бронзова або латунна стружка
 

Латунь, бронза та мідь значно відрізняється від інших металів. Якщо ви виявили цю кольорову стружку в речовині, що змащує, то причину варто шукати в зношених втулках або несправних підшипниках.
 

Молібденова або хромова стружка
 

Ця стружка може бути схожа на алюміній, вона має сріблясто-сірий колір. Якщо ви змогли виявити її в масляному фільтрі, то можна з упевненістю сказати, що зношені поршні, або є проблеми з поршневими кільцями.


 

Алюмінієва стружка
 

Ця стружка утворюється через знос поверхні силового агрегату. В разі її виявлення варто звернути увагу на підшипники розподільного валу та на алюмінієві кришки.
 

Як запобігти утворенню металевої стружки
 

Після капітального ремонту допускається невелике виділення стружки, це відбувається через те, що деталі притираються одна до одної. Саме тому першу заміну оливи для нового або відремонтованого двигуна необхідно робити значно раніше за стандартні терміни. В інших випадках, при великому виділенні стружки, рекомендується звернутися до фахівців для більш точної діагностики та ремонту.
 
Варто розуміти, чим довше ви відкладаєте похід у майстерню, тим більші збитки це може завдати системі. Швидко підібрати оливи та запчастини для базового ТО можна клікнувши за цим посиланням:
Щоб уникнути передчасного зносу двигуна і запобігти утворенню стружки необхідно:
  • використовувати якісну оливу та не забувати періодично його міняти;
  • додавати присадки;
  • своєчасно замінювати масляний фільтр;
  • уникати великих навантажень на непрогрітий мотор.

 
Двигун – це серце машини і при правильному догляді та регулярних оглядах воно обов'язково прослужить тривалий термін.
 
Сподіваємося, що наша стаття допомогла вам розібратися з причинами утворення стружки в масляному фільтрі та способами боротьби з нею. Якщо у вас залишилися питання, зверніться до менеджерів інтернет-магазину Drossel. На нашому сайті можна купити якісні автозапчастини за актуальною ціною від перевірених виробників. Оперативна доставка замовлень здійснюється у будь-який куточок України. Чекаємо на ваші відгуки!



Читати інші статьи...

Відгуки
Для цієї публікації ніхто не залишив відгук.
Залишити свій відгук

Напишіть свій відгук або поставте запитання щодо цієї публікації:

Я хочу:

Скасувати

ім'я:

Email:

Текст:

Оцінка:

Код:

Дивіться також
Автозапчастини
Автозвук та електроніка
Автокилимки
Автономні джерела живлення
Автосвітло
Автотовари
Аксесуари
Апарати високого тиску і аксесуари
Багажні системи
В багажник
В гараж
Детейлінг та догляд
Дім та кемпінг
Електроінструменти
Ксенон 24V (9-32V)
Меблі для кемпінгу
Мотоциклетна програма
Оливи та хімія
Охоронні системи
Паркувальні системи
Ручний інструмент
Термопродукція
Тюнінг
Чохли та накидки
Штатні магнітоли
Вгору
У вашому кошику
Корзина пуста